Menekej (starogrčki: Μενοικεύς) bilo je ime nekoliko ličnosti u grčkoj mitologiji i jedne, kako se čini, istorijske osobe.

  1. Menekej je bio otac Kreonta, Jokaste i Hiponome, te istovremeno deda i tast Edipov.[1]
  2. Drugi Menekej bio je sin Kreontov i ime je dobio po svom dedi. Prema Higinu i Staciju, kad je Edip iz Tebe otišao u progonstvo i kad su sedmorica krenula u pohod na Tebu, Kreontov sin Menekej počinio je samoubistvo tako što se bacio s gradskih zidina, i to nakon što je prorok Tiresija predvideo da će Teba izbeći katastrofu ako život izgubi bilo koji od potomaka Sparta.[2] Nasposletku su Tebanci doista i pobedili odbacivši napad sedmorice. Taj je sukob predmet Eshilove tragedije Sedmorica protiv Tebe.[3] Ovog Menekeja spominju Euripid,[1] Psedo-Apolodor, Pausanija i Stacije.[2] Pausanija je pisao da se Menekej ubio zbog proročanstva proročišta u Delfima. Njegov grob je prikazivan u Tebi blizu Nitijanske kapije.[1]
  3. Prema nekim antičkim izvorima, Menekej je bio deda Kreonta i Jokaste, a njegov sin (Kreontov i Jokastin otac) zvao se Oskal.
  4. U antici se spominje još jedan Menekej, savremenik Epikurov, kome je ovaj filozof uputio jedno pismo u kojem je sažeo svoje etičko učenje.[4]

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Greek Myth Index: Menoeceus Arhivirano 2010-09-25 na Wayback Machine-u, pristupljeno 12.04.2013.
  2. 2,0 2,1 Carlos Parada, Genealogical Guide to Greek Mythology, 1997, Greek Mythology Link: Dictionary; Mecionice to Mineus.
  3. Eshil, Sedmorica protiv Tebe, passim.
  4. Epicurus. „Letter to Menoceus”. The Internet Classics Archive, Massachusetts Institute of Technology. Pristupljeno 02.03.2012.