U grčkoj mitologiji, Medeja (antgrč. Μήδεια [Mēdeia]) je čarobnica, kći kolhidskoga kralja Ejeta i njegove žene Ejdije, moćne čarobnice.

Evelin de Morgan - Medeja

Medeja je dar vračanja je dobila od boginje Hekate. Boginje Hera i Atina su je izabrale da pomogne njihovom ljubimcu Jasonu koji je sa 50 izabranih junaka zaplovio u Kolhidu po zlatno runo. To runo je pripadalo njenom ocu Ejetu, a poticalo je od zlatnog ovna koji je mladog Friksa, sina orhomenskog kralja Atamanta i boginje oblaka Nefele, donio prije mnogo godina u Kolhidu. Jason je htio da dođe do tog runa da bi ispunio uslov jolskog kralja Pelije koji je nezakonitim putem došao na vlast. Kad mu Jason donese to runo, Pelij će mu „vratiti“ vladavinu nad Jokom koja mu je s pravom pripadala kao nasljedniku kralja Kreteja.

Kad je Jason došao u Kolhidu, on se prvo najavio kod kralja Ejeta i zamolio ga je da mu preda zlatno runo. Ejet je obećao da će to da uradi, ali pod uslovom da uzore polja boga rata gvozdenim plugom sa ognjenim bikovima i poseje zubima svetog zmaja boga Aresa. Onda mora da pričeka da iz tih zuba izrastu vojnici i kada te vojnike poubija, onda će dobiti runo. Jedina osoba koja je mogla da pomogne Jasonu da taj zadatak ispuni bila je Medeja.

Friksov sin Argos je doveo Jasona do Medeje da je zamoli za pomoć. Boginje Hera i Atina su sve učinile da se Medeja zaljubi istog trena u Jasona, čim ga vidi. Odmah je pristala da mu pomogne, dajući mu čudotvornu mast koja je čovjeka činila potpuno neranjivim i za jedan dan snažnim; odala mu je zaklinjanja kako da izmoli pomoć od boginje Hekate i kako da među vojnike kad izrastu iz zuba baci veliki kamen. Oko tog kamena ti vojnici će se pobiti, pa će ih on lako savladati.

Jason je ispunio svoj zadatak, ali Ejet nije održao svoju riječ i odbio je da mu preda zlatno runo. Medeja je opet pomogla Jasonu, tako što ga je u toku noći dovela u Aresov gaj. Ona je sa čudotvornom vodom uspavala zmaja, a Jason je uspio da skine runo sa stabla. Kad je Jason predložio da Medeja pođe s njim natrag u Jolk, ona je bez kolebanja pristala. Tri dana bez prekida je brod Argo plovio preko Crnog mora na zapad i pristala je kod ušća velike rijeke koju su Grci zvali Istros (iliti Dunav, danas). Jason i Argonauti nisu uspjeli da se odmore, jer je za njima išla flota kojom je zapovjedao Ejetov sin i Medejin brat Apsirt. Zahvaljujući zamci, Jason je ubio Apsirta, isjekao ga je na komade i bacio ga u more. Dok se flota pozabavila da pokupi dijelove tijela, brod Argo je krenuo dalje.

Tokom cijelog putovanja Medeja je željela da se uda za Jasona, ali on to nije htjeo. Ipak, na ostrvu Feačana Jason je to uradio pošto je zapovjednik jedne od kolhidskih lađa je stigao na tom ostrvu i po zakonu je tražio da se Medeja kao Ejetova kćer vrati ocu, jer ona pripada njemu; ako se kojim slučajem kćer udala, ona ostaje mužu.

Kad su se vratili kući, kralj Pelija nije imao namjeru da vrati Jasonu presto. Zato je Jason želio da se osveti uz pomoć Medeje. Način kako je osveta išla je prilično gadna... Pelijev sin je pomogao Jasonu kad je saznao istinu. Pošto su pobedili Pelija, Medeja je Jasonu dala štap sa safirom kojim je mogao da pobedi Aresove stražare kad se popeo na Olimp. Kad je Jason stigao do hrama boginje Atine zamolio je da mu otkrije lokaciju vrta Hesperida.


Obrada mita u umetnosti uredi

Videti članak Medeja (tragedija)