Meath (grofovija)

Okrug Mid (engl. County Meath, ir. Contae an Mhí) je jedan od 32 istorijska okruga na ostrvu Irskoj, smešten u njegovom istočnom delu, u pokrajini Lenster.

Okrug Mid
County Meath / Contae an Mhí

Grb okruga

Zastava okruga
 
Položaj okruga Mid na irskom ostrvu
 
Država  Irska
Pokrajina Lenster
Sedište Navan
 
Površina 2.342 km²
Stanovništvo 184.034 (2011.)
Gustina naseljenosti 78,6/km²
 
Registarske tablice MH
Veb stranica www.meath.ie

Danas je okrug Mid jedan od 26 zvaničnih okruga Republike Irske, kao osnovnih upravnih jedinica u državi. Sedište okruga je grad Navan.

Položaj i granice okruga uredi

Okrug Mid se nalazi u istočnom delu irskog ostrva i Republike Irske i graniči se sa:

Prirodni uslovi uredi

Mid je po prostranstvu jedan od srednjih irskih okruga - zauzima 14. mesto među 32 okruga.

Reljef: Veći deo okruga Mid je ravničarsko područje, 60-120 metara nadmorske visine, posebno u sredini i na jugu. Na krajnjem severu i zapadu počinje nisko pobrđe.

Klima Klima u okrugu Mid je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Vode: Najvažnije reke u okrugu Mid su Bojn i Blekvoter. Od Dablina ka istoku do Šenona na jugu je prokopan tzv. Kraljevski kanal, koji značajnom dužnom prolazi kroz okrug Mid. U okrugu postoji niz manjih jezera, koja nemaju veći značaj.

Stanovništvo uredi

 
Grad Navan, sedište okruga

Po podacima sa Popisa 2011. godine na području okruga Mid živelo je blizu 185 hiljada stanovnika, većinom etničkih Iraca. Ovo je za gotovo isto kao na Popisu 1841. godine, pre Irske gladi i velikog iseljavanja Iraca u Ameriku. Poslednje tri decenije broj stanovnika okruga raste po stopi od približno 3% godišnje, pa se broj stanovnika udvostručio u posmatranom razdoblju. Razlog je proces širenja gradskog područja Dablina na južne delove okruga.

Gustina naseljenosti - Okrug Mid ima gustinu naseljenosti od blizu 80 st./km², što je osetno više od državnog proseka (oko 60 st./km²). Južni deo okruga je mnogo bolje naseljen nego sever.

Jezik: Oko 1% okružnog stanovništva naseljava tzv. Područja irskog jezika (dva sela u zapadnom delu okruga), gde je jedino irski jezik u zvaničnoj upotrebi. Ovo je jedino takvo područje u oblasti Lenstera. U ostatku okruga se ravnopravno koriste engleski i irski jezik.

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi