Maude (TV serija)

Maude je bio američki polusatni televizijski sitcom koji se prvotno emitirao na CBS-u od 12.9. 1972. do 22.4. 1978.

Maude
Formatsitcom
KreatorNorman Lear
NastupajuBeatrice Arthur
Bill Macy
Adrienne Barbeau
Conrad Bain
Rue McClanahan
Esther Rolle
Hermione Baddeley
J. Pat O'Malley
Marlene Warfield
Uvodna temaDonny Hathaway: "And Then There's Maude"
Zemlja porijekla Sjedinjene Američke Države
Broj serijala6
Broj epizoda141
Produkcija
Trajanjecca. 30 minuta
Emitiranje
Originalni kanalCBS
Originalno prikazivanje12.9. 1972. – 22.4. 1978.

Serija je bila spin-off popularnog sitcoma All in the Family. Njegov autor, kao i autor originala bio je producent Norman Lear.

Glavna zvijezda Maude bila je Beatrice Arthur u ulozi Maude Findlay, sredovječne, liberalno orijentirane supruge koja je živjela u njujorškom predgrađu Tuckahoe, zdušno prihvatila feministički pokret women's lib, uvijek glasala za kandidate Demokratsku stranke, podržavala pravo na abortus, te propovijedala, iako ponekad prilično nespretno, rasnu i spolnu jednakost.

Maude - dva puta obudovjela i jednom rastavljena - je živjela sa svojim suprugom Walterom Findlayem (Bill Macy), kćerkom Carol (Adrienne Barbeau) koja je dijelila njene feminističke nazore i sinom Philipom (Kraig Metzinger). Najbliži susjedi Findlayevih su bili bračni par - republikanski liječnik i Walterov najbolji prijatelj dr. Arthur Harmon (Conrad Bain) te njegova rastresena supruga Vivian (Rue McClanahan).

U prvim sezonama je stalna članica postave bila crna kućna pomoćnica Florida Evans (Esther Rolle), koja se publici toliko svidjela da je 1974. postala junakinjom spin-offa Good Times.

Norman Lear, poznat po svojim liberalnim i lijevim uvjerenjima, koja su korespondirala političkoj i svjetonazorskoj klimi SAD 1970-ih, je i ovaj sitkom iskoristio kako bi promicao takve stavove, iako je glavna junakinja ponekad bila izložena kritici kao "limuzinski liberal". S druge strane, ponekad su ti stavovi bili eksplicitno iznošeni kroz vrlo posebne epizode, poput one u kojoj se vrši abortus, konzumiraju lijekove za smirenje, odlaze psihijatru ili postaju žrtvama porodičnog nasilja.

Bilješke uredi