Masovna grobnica

Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih istovremeno. Postoje različite vrste masovnih grobnica. Dvije najpoznatije vrste su:

  • Masovne grobnice uslijed ratnih zločina
  • Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa
Ekshumacija masovne grobnice u kojoj su leševi Poljaka ubijenih u Katynu 1940.

Masovne grobnice usljed ratnih zločina su posljedica organizovanih i masovnih ubijanja ljudi, kao dio kampanje etničkog čišćenja ili genocida. Proces eksuhmacije tijela, podrazumijeva otkopavanje žrtava iz grobnice i njihovu identificiraju.

Tokom rata u BiH pojavila se potreba za novom klasifikacijom masovnih grobnica, na primarne, sekundarne i tercijarne. Naime u mnogim masakrima tokom rata u BiH, pored primarnih grobnica u kojima su prvobitno bila zakopana tijela žrtava zločina, nastale su i sekundarne, čak i tercijarne grobnice kako bi se prikrio zločin, tako što su tijela iz primarnih grobnica prebacivana u novoiskopane grobnice od kojih su neke i zabetonirane.

Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa (kao npr. tsunami, potres ili oluja) se kopaju da bi se spriječila epidemija tokom nepogoda. Često se nakon nekog vremena tijela mrtvih prekopavaju.

Vanjske veze uredi