Masavajh

(Preusmjereno sa stranice Masawaiyh)

Juhana ibn Masavajh (777. – 857), za koga se također koriste ibn Masavajh, Masavajh, a u latinskim izvorima Mesue, Masuya, Mesue Major, Msuya i Mesue Stariji bio je asirski ljekar[1] obrazovan u Akademiji u Gundišapuru, koji je djelovao u Bagdadu za vrijeme abasidskih kalifa.

De consolatione medicinarum, 1475

Potekao je iz nestorijanske kršćanske porodice apotekara iz Gundišapuru. Odatle je došao u Bagdad učiti kod Džabrila ibn Bahtišua. Ubrzo se istakao kao uspješan i ugledan ljekar, te mu je povjerena uprava nad bolnicom u Bagdadu. Osim toga je radio i kao osobni ljekar za četvoricu kalifa, a također je vršio autopsije i vivisekcije nad majmunima kako bi poboljšao svoje anatomsko znanje.

Postao je poznat po prevođenju brojnih klasičnih medicinskih djela sa grčkog na arapski i sirijski jezik, ali i kao autor brojnih originalnih tekstova, osobito na temu oftalmologije. Mnoga od njih su postala popularna među srednjovjekovnih učenjacima.

Jedan od njegovih učenika je bio Hunajn ibn Ishak.

Izvori uredi

  1. Joubert, Laurent; Rocher, Gregory de (1995-07). The second part of the Popular errors. University of Alabama Press. str. 99. ISBN 9780817307585. Pristupljeno 23. 5. 2011. 

Literatura uredi