Marko Livije Salinator

Marko Livije Salinator (Marcus Livius Salinator, 254. pne. - cca. 204. pne.), bio je rimski političar i vojskovođa, poznat po pobjedama u drugom punskom ratu.

Poticao je iz ugledne i politički uticajne porodice Livijevaca. Prvi put je za konzula izabran 219. pne. zajedno s Lucijem Emilijem Paulom, koji će trijumfirati u drugom ilirskom ratu. Salinator je nakon toga otišao u diplomatsku misiju u Kartaginu, a za to vrijeme su oba konzula optužena za pronevjeru ratnog plijena. Kada se Salinator vratio otkrio je da je, za razliku od svog oslobođenog kolege, osuđen. Nakon toga se povukao iz javnog života.

Za vrijeme drugog punskog rata je, navodno protiv svoje volje, ponovno izabran za konzula 207. pne. Zajedno sa svojim kolegom Gajem Klaudijem Neronom je u bitci na Metauru porazio kartaginsku vojsku koja je došla pojačati Hanibalove snage u Italiji. Tom prilikom je ubijen njen komandant, Hanibalov brat Hazdrubal. Liviju i Neronu je zbog te pobjede priređen trijumf. Sljedeće dvije godine je Livije vodio rimsku vojsku koja se borila u Cisalpinskoj Galiji.

Godine 204. pne. je zajedno s Neronom izabran za cenzora. Mandat su mu obilježile stalne svađe s kolegom oko poreza na sol (zbog koga je dobio nadimak salinator) kao i nastojanje da se osveti političarima odgovornima za njegovu osudu zbog pronevjere.

Izvori uredi

  • Lazenby, J.F. Hannibal's War, London, 1978.


Političke funkcije
Prethodi:
Lucius Veturius Philo i Gaius Lutatius Catulus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Emilijem Paulom
219. pne.
Slijedi:
Publius Cornelius Scipio i Tiberius Sempronius Longus
Prethodi:
Marcus Claudius Marcellus i Titus Quinctius Crispinus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Gajem Klaudijem Neronom
207. pne.
Slijedi:
Quintus Caecilius Metellus i Lucius Veturius Philo