Manastir Kutlumuš

Manastir Kutlumuš (grč. Μονη Κουτλουμουσιου) - pravoslavni manastir na Svetoj Gori. Šesti u hijerarhiji manastira.

Manastir Kutlumuš

Opis uredi

Smešten u je središtu severno-istočne padine Svete Gore, u blizini mesta Kareja. Pored Kutlumuša je najpoznatija luka na Svetoj Gori, poznat pod nazivom Kamegra, nalazi se istočno od pristaništa Iverskog manastira. U Kamegri pristaju brodovi koji dolaze na Svetu Goru.

Manastir je izgrađen u obliku četvorougla, okružen zidinama sa kelijama, na tri sprata. U zapadnom zidu u gornjem delu nalazi se trpezarija, kao i dve kapije na severnom zidu. Saborni hram posvećen je Preobraženju Gospodnjem i bogato je oslikan. Biblioteka čuva gramate vlaških vojvoda slovenskim igumanima i grčkom patrijarhu (1397-1640).

Istorija uredi

Manastir se prvi put pominje 1169. godine. Izgradio ga je Aleksije Komnin u XII veku. Periodi prosperiteta smenjivali sa periodima opadanja manastira. Kutlumuš je često tokom svoje istorije bio rušen i obnavljan. Jedan od perioda prosperiteta manastira vezuje se za upravu igumana Haritona Iverskoga u drugoj polovini XIV veka. Veliki doprinos njegovom oporavku dale su vlaške vojvode Negul, Radul i Vlad. U XIX veku Kutlumuš je razoren od strane Turaka za vreme grčkog ustanka.

Spoljašnje veze uredi