Manakara je grad i luka od 35.905 stanovnika [1] na jugoistoku Madagaskara, administrativni centar Regije Vatovavi-Fitovinani i Distrinkta Manakara-Atsimo u Provinciji Fianarantsoa.

Manakara
Manakara
Ulaz na gradski stadion
Ulaz na gradski stadion
Ulaz na gradski stadion
Koordinate: 22°09′S 48°00′E / 22.150°S 48.000°E / -22.150; 48.000
Država  Madagaskar
Provincija Fianarantsoa
Regija Vatovavi-Fitovinani
Visina 10
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 35.905 [1]
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Manakara na mapi Madagaskara
Manakara
Manakara
Manakara na karti Madagaskara

Historija uredi

Za kolonijalnog perioda, Manakara je bila malo ribarsko selo sa okolicom punom velikih plantaža kave.

Nakon izgradnje željezničke pruge Fianarantsoa-Côte Est (FCE) koja je povezuje sa gradom Fianarantsoa udaljenom oko 110 km, na madagaskarskoj visoravni u unutrašnjosti - 1936. Manakara je prerasla u važnu luku u tom dijelu Madagaskara za izvoz kave i klinčića iz unutrašnjosti.[2]

Većinsko stanovništvo su muslimanski - Antaimoro, pored njih u gradu žive i brojni doseljenici pripadnici malgaških naroda Antaisake, Betsileo, Merina i Betsimisarake i dosta Kineza i Evropljana. Manakara ima brojne luteranske i katoličke crkve.

 
Putnički vlak Fianarantsoa- Manakara

Geografske i klimatske karakteristike uredi

Manakara se nalazi na jugoistoku Madagaskara na obali Indijskog oceana. Grad leži uz obale rijeke Manakara koja ga dijeli na dva dijela na nadmorskoj visini 10 metara.[2] Manakara je udaljena oko 362.79 km zračne linije u pravcu jugoistoka od glavnog grada Madagaskara Antananarivo, ali cestama 950 km (preko 12 sati vožnje) jer se treba voziti preko Farafagana, nacionalnim putevima 7 i 12.

Manakara ima oceansku klimu, sa primjesama tropske , prosječna dnevna temperatura je oko 27 °C ali može varirati od 10 °C do 32 °C.

 
Vlak koji prelazi preko piste Aerodroma Manakara

Transport, Privreda uredi

Manakara ima malu morsku luku, koja je krajnja točka željezničke pruge Fianarantsoa-Côte Est (FCE).
Luka je izgrađena u estuariju rijeke Manakara jer je to jedino sigurno mjesto za sidrenje brodova u tom dijelu Indijskog oceana. Manakara ima i luku na umjetnom kanalu Canal des Pangalanes koji je plovni put za manje brodove duž istočne obale Madagaskara.

Grad ima mali Aerodrom Manakara (IATA: WVK) koji je jedinstven po tome što njegovu pistu presjeca željeznička pruga.

Najveći poslodavac u Manakari je luka, uz to razvijeno je ribarstvo i poljoprivreda, u posljednje vrijeme i turizam jer Manakara ima prekrasne plaže i gotovo nedirnutu prirodu.

Izvori uredi

Povezano uredi

Eksterni linkovi uredi