Maksim Vasiljević

1968.

Maksim (Vasiljević)
1968. jun 1968.
Foča FočaSFRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()


Maksim (Milan Vasiljević; Foča, SFRJ, 27. jun 1968) je episkop zapadnoamerički.

Životopis uredi

Episkop Maksim rođen je 27. juna 1968. godine u Foči. Sin je sveštenika. Zamonašio se 18. avgusta 1996. godine u manastiru Tvrdoš kod Trebinja, a potom je tri godine bio privremeni klirik Grčke pravoslavne crkve.

Završio je Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Kao stipendista države Grčke (od 1995. do 1997) i Fondacije „Aleksandar Onazis“ (1998) stekao je stepen magistra teologije na Univerzitetu u Atini, gdje je odbranio i doktorsku disertaciju. Završio je potom školu vizanzijskog slikarstva i učio vizantijsku muziku u Atini. Jednogodišnje postdoktorske studije radio je na Sorboni u Parizu (2003/2004). Istovremeno se na francuskoj Akademiji lijepih umjetnosti u Parizu, kao profesor na stažu, bavio teorijom i praksom slikarstva.

Episkop uredi

Za vikarnog episkopa humskog je izabran u maju 2004. godine od strane Svetog arhijerejskog sabora. Bio je vikarni episkop mitropolita dabrobosanskog Nikolaja. Hirotonisao ga je patrijarh srpski Pavle u Sabornoj crkvi u Sarajevu dana 18. jula 2004. godine. Prisutni su bili i mitropoliti dabrobosanski Nikolaj i veleški i povardarski Jovan, episkopi bački Irinej, zapadnoevropski Luka, vranjski Pahomije, mileševski Filaret, dalmatinski Fotije, zahumsko-hercegovački Grigorije, budimljansko-nikšićki Joanikije, jegarski Porfirije, lipljanski Teodosije, dioklijski Jovan i umirovljeni zahumsko-hercegovački Atanasije.

Godine 2006, na proljećnom zasjedanju Sabora izabran je za episkopa zapadnoameričkog i ustoličen jula iste godine.

Govori grčki, ruski, engleski i francuski jezik. Objavio je više studija, članaka i prevoda.

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi