MAPK/ERK put je lanac proteina u ćeliji kojim se prenosi signal sa receptora na površni ćelije do DNK u ćelijskom jedru. Signal inicira faktor rasta vezivanjem za receptor na ćelijskoj površini, i završava se DNK izražavanjem u nukleusu, čime se formira protein i proizvode ćelijske promene, poput ćelijske deobe. Put obuhvata mnoštvo proteina, među kojima je MAPK (originalno pozant kao ERK), koji komunicira putem dodavanja fosfatnih grupa na susedne proteine, koji deluju kao "on" ili "off" prekidači. Kad je jedan od proteina u putu mutiran, njegovo stanje se ne menja, te dolazi do razvoja karcinoma. Komponente MAPK/ERK puta su otkrivene nakon njihovog određivanje u ćelijama raka. Lekovi koji menjaju stanja ovih prekidača se istražuju kao tretmani za kancer.[1]

Ključne komponente MAPK/ERK puta. "P" označava fosfat, kojim se prenosi signal. Gore, epidermalni faktor rasta (EGF) se vezuje za EGF receptor (EGFR) na ćelijskoj membrani, inicirajući signalnu kaskadu. Zatim fosfatni signal aktivira MAPK (takođe poznatu kao ERK). Dole, signal doseže do ćelijskog jedra i uzrokuje DNK transkripciju, te se formira protein.

Signalni put uredi

Ekstracelularni mitogen vezuje membranski ligand. Time se omogućava Ras GTPazi da zameni svoj GDP za GTP, čemu sledi aktivacija MAP3K kinaze (npr. Raf), koja aktivira MAP2K, i koja aktivira MAPK. MAPK zatim aktivira transkripcioni faktor, kao što je myc.

Reference uredi

  1. Orton RJ, Sturm OE, Vyshemirsky V, Calder M, Gilbert DR, Kolch W (Dec 2005). „Computational modelling of the receptor-tyrosine-kinase-activated MAPK pathway”. The Biochemical journal 392 (Pt 2): 249–61. DOI:10.1042/BJ20050908. PMC 1316260. PMID 16293107. 

Vidi još uredi

Spoljašnje veze uredi