Luciano Pavarotti


Luciano Pavarotti [luˈtʃaːno pavaˈrɔtti] (Modena, 12. oktobra 1935. – Modena, 6. septembra 2007.), talijanski tenor. Pored José Carreras i Plácido Domingo pripadao čuvenoj pjevačkoj trojci: "tri tenora".

Luciano Pavarotti
Luciano Pavarotti u Sankt Peterburgu 2003.
Lični podaci
Datum rođenja(1935-10-12)12. 10. 1935.
Mjesto rođenjaModena, Italija,
Datum smrti7.septembar 2007.(72 god)
Mjesto smrtiModena, Italija,
Muzički rad
Žanropera
Ostalo
Povezani izvođačiJoan Sutherland, Plácido Domingo, José Carreras, Herbert von Karajan, Mirella Freni, Richard Bonynge, Georg Solti...
Službene stranicewww.lucianopavarotti.com

Biografija uredi

Potiče iz muzičarske porodice. Prije nego što se počeo baviti muzikom, bavio se pedagogijom i želio je biti učitelj. To je i radio pune dvije godine na Scuola delle Magistrale. 1956. odlučuje postati pjevač i počinje uzimati časove pjevanja kod Arrigo Pola u Modeni a kasnije i kod Ettore Campogalliani u Mantaui.

Debitovao je 1961. u Reggio nell'Emilia i pobjeđuje na internacionalnim muzičkim takmičenjima. Prvi javni nastup van Italije je imao u Beogradu. Na to slijede pozivi različitih talijanskih, holandskih (Amsterdam) kao i drugih operskih kuća (Beč, Cirih).

1965. je radio u SAD i Australiji sa Joan Sutherland. Godinu poslije - debituje i u milanskoj skali. Slijede angažmani u Barceloni, Parizu, Londonu i New Yorku.

1981. osniva u Filadelfiji takmičenje mladih pjevača i od tada počinje da reducira broj svojih nastupa na bini. To nije važilo i za televizijske nastupe - čak naprotiv, broj koncerata na televiziji se povećao. U toku svjetskog fudbalskog prvensta 1990., sa José Carreras i Plácido Domingo formira pjevački trio tri tenora.

Lucianove pjevačke partnerke su osim Joan Sutherland bile i Montserrat Caballé, Ileana Cotrubas, Kiri Te Kanawa, Maria Chiara i Mirella Freni.

Debi kao režiser Pavarotti je imao 1988. u venecijanskoj operi (La Favorite od Gaetano Donizetti).

Luciano Pavarotti je 21. maja 2005. godine održao koncert u Beogradu.

Vanjske veze uredi