Lucian Michael Freud, OM, CH (8. decembar 1922 – 20. jul 2011) bio je britanski slikar rodom iz Njemačke, koji je zahvaljujući portretima i aktovima stekao reputaciju jednog od najpoznatijih britanskih umjetnika 20. vijeka. Jedna od njegovih najpoznatijih slika je akt Nadzornica socijalne pomoći spave iz 1995. godine, koja je 2008. godine prodana Romanu Abramoviču za 17,2 mil. funti, postavivši rekord za najskuplju sliku živog umjetnika.

Lucian Freud
realizam
Lucian Freud
Biografske informacije
Rođenje(1922-12-08)8. 12. 1922.
Berlin, Njemačka
Smrt20. 7. 2011. (dob: 88)
London, Engleska
Nacionalnostbritanska
Profesionalne informacije
ObrazovanjeCentral School of Art
East Anglian School of Painting and Drawing
Goldsmiths College
Opus
Poljeslikanje

Freud se rodio u Berlinu kao sin austrijsko-jevrejskog arhitekta Ernsta L. Freuda i Lucie Brasch; po ocu mu je djed bio znameniti psihijatar Sigmund Freud. Mlađi brat mu je bio britanski pisac i političar Clement Freud. Zajedno s porodicom se 1933. iz Berlina nakon dolaska nacista na vlast preselio u London, gdje je 1939. dobio britansko državljanstvo. Slikanjem se profesionalno počeo baviti 1940-ih, a 1950-ih je zajedno sa američkim slikarom R. B. Kitajem stvorio tzv. "Londonsku školu". Freudov opus se gotovo u potpunosti sastojao od portreta ili aktova pri čemu su mu kao modeli gotovo uvijek služili prijatelji, članovi porodice i ljubavnice. S vremenom je postao jedan od najpopularnijih umjetnika u Britaniji, te su od njega svoje portrete naručivali mnogi celebrityji kao što je manekenka Kate Moss. Godine 2001. je izradio jedan od službenih portreta kraljice Elizabete II, što je izazvalo kontroverze zbog stila koji je dio javnosti smatrao "neprimjerenim", odnosno uvredljivim po monarha.

Freud je bio poznat po izuzetno burnom ljubavnom životu. Njegova prva supruga Kathleen Garman je bila nećaka njegove ranije ljubavnice Lorne Garman; s njom je bio u braku od 1948. do 1952. i imao dvoje djece. Također je imao brojnu vanbračnu djecu; neki izvori navode da ih je imao preko četrdeset, ali su biografi do sada identificirali tek njih dvanaest. Među njima se nalazi spisateljica Esther Freud, čija je majka bila Bernardine Coverley.

Literatura uredi

Vanjske veze uredi