Lotna je poljski ratni film snimljen 1959. u režiji Andrzeja Wajde. Temelji se na istoimenoj pripovjetci Wojciecha Żukrowskog, koji je zajedno sa Wajdom sudjelovao u pisanju scenarija. Naslovni lik u filmu je Lotna, plemenita arapska kobila, koju njen vlasnik, prestar da bi je sam jahao, daje poljskoj konjičkoj jedinici koja sudjeluje u obrani od njemačke invazije na samom početku Drugog svjetskog rata. Radnja prikazuje kako jahanje Lotne postaje predmetom suparništva među vojnicima i oficirima, ali i kako to suparništvo postaje sve bespredmetnije kada se ispostavi kako je poljska nije u stanju suprotstaviti se tenkovima i modernoj tehnologiji neprijatelja.

Lotna
RežijaAndrzej Wajda
ScenarioAndrzej Wajda
Wojciech Żukrowski
PredložakLotna; autor:
Wojciech Żukrowski
UlogeJerzy Pichelski
Adam Pawlikowski
Jerzy Moes
Mieczysław Loza
Bożena Kurowska
Bronisław Dardziński
MuzikaTadeusz Baird
FotografijaJerzy Lipman
StudioZespół Filmowy KADR
DistribucijaFilm Polski
Datum(i) premijere
27. 9. 1959 (1959-09-27)
Trajanje85 min.
Zemlja Poljska
Jezikpoljski

Lotna je za Wajdu bio film za koji je velikim dijelom bio lično motiviran, s obzirom da je njegov otac bio konjički oficir pogubljen u Katinjskom masakru. Za film, kojim je htio dati svojevrsni nostalgični hommage predratnoj državi, njenoj vojsci i romantičnim viteškim idealima, je kao savjetnika angažirao Karola Rommela, heroja poljsko-sovjetskog rata i olimpijskog pobjednika, a koji se pojavljuje u cameo ulozi u filmu. Kasniji kritičari su, pak, filmu spočitavali kontradiktornost u pristupu; tako su likovi prikazani u skladu sa uzusima službene propagande, odnonso kao patriotski heroji, dok su, sa druge strane, njihovi postupci i događaji prikazani kao besmisleni i uzaludni, a što sve kulminira nesretnim završetkom, sličnim onim u Wajdinom ranijem i mnogo poznatijem filmu Kanal. Sam Wajda je kasnije izjavio da mu je Lotna predstavljala veliko razočaranje u karijeri.

Film je nakon premijere izazvao velike kontroverze i zbog toga što sadrži scenu u kojoj poljski vojnici sa isukanim sabljama i tenkovima jurišaju na njemačke tenkove, a čime je Wajda svojim filmom dao svojevrsnu potvrdu navodnom događaju za koji se danas smatra da je najobičnija urbana legenda fabricirana od strane njemačke ratne propagande.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi