Lorenz "Larry" Milton Hart (2. maj 1895 – 22. novembar 1943) bio je američki tekstopisac, poznat kao dio proslavljenog brodvejskog pjesmotvoračkog tandema Rodgers i Hart. Neke od njegovih najpoznatijih tekstova uključuj evergrine kao što su "Blue Moon," "Mountain Greenery," "The Lady Is a Tramp," "Manhattan," "Where or When," "Bewitched, Bothered, and Bewildered," "Falling in Love with Love," "My Funny Valentine," "I Could Write a Book", "This Can't Be Love", "With a Song in My Heart", "It Never Entered My Mind" i "Isn't It Romantic?".

Lorenz Hart
Lični podaci
Ime po rođenjuLorenz Milton Hart
Datum rođenja(1895-05-02)2. 5. 1895.
New York, SAD
Datum smrti22. 11. 1943. (dob: 48)
New York, SAD
Zanimanjekompozitor, tekstopisac, dramatičar
Muzički rad
Period aktivnosti1919—1943
Žanrmjuzikl

Rodio se u Harlemu u porodici jevrejskih imigranata iz Njemačke. Otac mu je bio relativno dobro situiran, te je mogao priuštiti studij na Univerzitetu Columbia gdje je upoznao Roya Rodgersa. Njih dvojica su počeli surađivati na brodvejskim predstavama, da bi postigli uspjeh sredinom 1920-ih. Njihove pjesme, koji su se odlikovale vedrim tonom, su doživjele veliki uspjeh, kako na pozornici, tako i na filmu. Početkom 1930-ih je Hart zahvaljujući tome postao jedan od najuspješnijih i najimućnijih brodvejskih tekstopisaca, čiji je stan postao mjesto mondenih i luskuznih zabava. Tate je, s druge strane, u isto vrijeme postao alkoholičar, a za što neki kasniji biografi nastoje špekulirajući kako je bio samopotisnuti homoseksualac. 1940-ih je piće počelo toliko uticati na njegov rad da je Rodgers razmišljao o tome da nađe novog partnera; u toj odluci ga je pretekla Hartova smrt, poslije koje je Rodgers postao dio mnogo poznatijeg tandema Rodgers i Hammerstein.

Izabrana scenska djela uredi

Znamenite pjesme uredi

Literatura uredi

  • Hart, Dorothy. Thou Swell, Thou Witty: The Life and Lyrics of Lorenz Hart, New York: Harper & Row, 1976.
  • Nolan, Frederick W. Lorenz Hart: A Poet on Broadway. New York: Oxford University Press, 1994.
  • Marx, Samuel, and Jan Clayton. Rodgers & Hart: Bewitched, Bothered, and Bedeviled: An Anecdotal Account, New York: Putnam, 1976.
  • Friends of the USC Libraries. The Hart of the Matter: A Celebration of Lorenz Hart, September 30, 1973. [Los Angeles]: Friends of the USC Libraries, University of Southern California, 1973.

Eksterni linkovi uredi