Lokve (Nova Gorica)

Lokve je naselje u gradskoj općini Nova Gorica.

Lokve (Nova Gorica)
Karta: Najdi.si, Geopedia.si
Nadmorska visina: 947 m
Broj stanovnika: 122
Poštanski broj: 5252 Trnovo pri Gorici
Općina: Nova Gorica
Pokrajina: Primorska
Statistička regija: Goriška regija
Izvor: SURS, popis stanovništva 2002.

Nalazi u šumovitoj dolini na sjeverozapadnom dijelu Trnovske visoravni. Naselje je 20 km udaljeno od Nove Gorice, a kroz nju vode ceste prema Ajdovščini, Idriji, Čepovanu i Mostu na Soči. Na sjevernoj strani se iznad Lokava pruža Veliki vrh ili Škol (1190 m), odakle se pruža pogled na Čepovansku dolinu, na istoku su Mali Češevik (1104 m) i Ilovica (1166 m), s južne strane na Lokve gleda Prezren (1128 m), na jugoistoku leži Trogarski hrib, na sjeveroistoku pogled prema Grgarju blokira Črni vrh (1066 m) i Koprivnica.

Lokve i okolica leže na krškom tlu, pa zato nema tekućih voda. U prošlosti je bilo voda stajaćica, tj. lokava, koje su nastali radi nepropusne ilovače a koju su prvotni stanovnici – pastiri koristili za napajanje stoka. Do danas su ostale dvije bare, jedna se naziva Goveji kal i leži na sjeverozapadnom dijelu selu. Na tom području se u prošlostzi bavilo sa staklarstvom.

U sredini doline se nalazi brdo, na kojem se u 18. vijeku postavila kapelica, a danas tamo stoji crkva sv. Antona Padovanskog.

Izvori uredi

  • prospekt Lokve, barvna pravljica, TZ Tic Nova Gorica, 2007

V. također uredi

Eksterni linkovi uredi


    Nedovršeni članak o naselju u Sloveniji: Lokve (Nova Gorica) treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.