Ljubljansko barje

Ljubljansko barje je naziv za najjužniji dio Ljubljanske kotline kojim protiče rijeka Ljubljanica, kraj koji je nekada bio močvara.

Ljubljansko barje
Panorama Ljubljanskog barja
Panorama Ljubljanskog barja
Panorama Ljubljanskog barja
Koordinate: 45°59′N 14°27′E / 45.983°N 14.450°E / 45.983; 14.450
Država  Slovenija
Pokrajina Notranjska
Površina
 - Ukupna 163 km²
Karta
Ljubljansko barje na mapi Slovenije
Ljubljansko barje
Ljubljansko barje
Ljubljansko barje na karti Slovenije

Geografske karakteristike uredi

Ono leži udaljeno desetak kilometara od centra Ljubljane, ima površinu od nekih 160 km², dugo je nekih dvadesetak (od Škofljica do Vrhnike) a široko prosječno 6 km.

Za pleistocena na tom prostoru se prostiralo veliko plitko jezero, kog su tokom slijedećih milenija djelomično zatrpale rijeke i potoci svojim nanosima. Velikim melioracijskim radovima od kraja 18. vijeka (Grubarov kanal) i kasnijom izgradnjom kanalizacione mreže isušene su močvare i smanjene poplave. Tako da je to danas rijetko naseljen kraj prošaran malim oranicama i pojasima šumaraka.

Znamenitosti i ekologija uredi

Ljubljansko barje je ekološki vrlo interesantan kraj, spoj Alpi i Dinarida ekosistem u kom živi puno ptica pa je zbog tog 2008. osnovan rezervat prirode Krajinski park Ljubljansko barje, i to na površini od 135 km² koja se prostire preko 7 općina Brzovica, Borovnica, Ig, Log-Dragomer, Škofljica, Vrhnika i Ljubljana.[1]

Prva sistematska arheološka iskapanja u Ljubljanskom barju, provedena su 1875. tad je iskopano nekoliko grupa naselja sojenica iz starijeg brončanog doba (kod Iga, Notranjih Gorica, Blatne Brezovice, Preserja i na užem području Ljubljane). Pored kamenog oruđa najznačajniji deo inventara kulture Ljubljanskog barja je bogato dekorirana keramika (ističu se antropomorfne vaze i glineni ženski idol). Ta keramika ima neke sličnosti sa vučedolskom iz Slavonije i istočnoalpskom iz kasnog neolita.

Ostatci sojenica iz Ljubljanskog barja, uvršteni su 2011. (zajedno sa ostalih 111 alpskih lokacija) na UNESCO-ovu Lista mjesta svjetske baštine u Evropi kao Prahistorijska naselja sojenica oko Alpa.[2]

Izvori uredi

  1. „Splošni podatki” (slovenski). Ljubljansko barje. Pristupljeno 24. 04. 2014. 
  2. „Prehistoric Pile Dwellings Listed as UNESCO World Heritage” (engleski). UKOM. Arhivirano iz [newsletter=114 originala] na datum 2014-04-27. Pristupljeno 24. 04. 2014. 

Vanjske veze uredi