Liver-Eating Johnson

John "Liver-Eating" Johnson (doslovno: John "Jetrožder" Johnson; 1. jul 1824. - 21. januar 1900) bio je američki pustolov, koji se smatra jednim od najpoznatijih gorštaka, odnosno "planinskih ljudi" koji su se bavili lovom na krzno u Stjenovitim planinama u doba Divljeg zapada.

Liver-Eating Johnson
brončana statua Liver-Eating Johnson postavljena na njegovom grobu u Old Trail Townu, Cody, Wyoming
RođenjeJohn Jeremiah Johnston
(1824-07-01)1. 7. 1824.
Little York, Okrug Hunterdon, New Jersey, SAD
SmrtSanta Monica, Okrug Los Angeles, Kalifornija, SAD
Ostala imenaGarrison
Zanimanjegorštak

Johnson, koji je bio rodom iz New Jerseya, se kao adolescent priključio američkoj ratnoj mornarici i sudjelovao u meksičko-američkom ratu. Za vrijeme njegovog trajanja je dezertirao, suočen sa disciplinskim postupkom zbog sukoba sa pretpostavljenim. Johnson je nakon toga pokušao okušati sreću loveći životinje u Stjenjaku i prodajući njihovo krzno. Johnson je, prema svjedočenju suvremenika, imponirao svojom visinom, mišićima i fizičkom snagom.

Prema legendi, Johnson je tamo za ženu Indijanku iz plemena Flathead. Nju je 1847. ubio ratnik suparničkog plemena Crow. Johnson se zarekao na osvetu i krenuo ubijati svakog Crow Indijanca koga bi našao, a nakon toga jeo njihovu jetru (za koju su Crow vjerovali da im je važna u zagrobnom životu. Prema nekim navodima, Johnson je ubio preko 300 Crowa te postao predmet straha među indijanskim plemenima, a čemu je dosta pridonio i njegov spektakularni bijeg iz logora Blackfoota, koji su ga bili nakratko zarobili i namjeravali predati Crowovima. Na kraju su se Johnson i pleme Crow ne samo pomirili, nego i ceremonijalno zbratimili.

Sredinom 1860-ih se nakratko priključio američkoj vojsci te služio u indijanskim ratovima, a 1880-ih neko vrijeme služio kao šerif u nekoliko gradova Montane. Umro je u staračkom domu za vojne veterane.

Johnson je postao predmetom brojnih legendi, kao i zanimanja historičara. Godine 1972. je poslužio kao predložak za protagonista filma Jeremiah Johnson gdje je njegov lik tumačio Robert Redford.

Vanjske veze uredi