Lights of New York

Lights of New York (sh. Svjetla New Yorka) je američki crno-bijeli film snimljen 1928. u režiji Bryana Foya, poznat kao prvo "potpuno zvučno" cjelovečernje ostvarenje u historiji filma.

Lights of New York
RežijaBryan Foy
ScenarioMurray Roth
Hugh Herbert
UlogeHelene Costello
Cullen Landis
Eugene Pallette
MuzikaJules Buffano
Shelton Brooks
FotografijaEdwin B. DuPar
MontažaJack Killifer
StudioVitaphone
DistribucijaWarner Bros.
Datum(i) premijere
28. 7. 1928 (1928-07-28)
Trajanje57 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet23.000 $

Po žanru je kriminalistički, a radnja prikazuje kako je naivnog mladića iz provincije gangsteri na prevaru učine krinkom za svoj speakeasy (ilegalnu točionicu alkoholnih pića) na Broadwayu. Lights of New York je napravljen nekoliko mjeseci nakon trijumfalne premijere Pjevača jazza, zvučnog filma čiji su dijalozi još uvijek umjesto zvuka koristili međutitlove. Tvrtka Warner Bros. je još uvijek bila skeptična prema sistemu Vitaphone, te je bilo planirano da se snime samo dvije role materijala. Glumačka ekipa je tokom sedam dana snimanja uspjela improvizirati, odnosno snimiti dovoljno materijala za dva puta duži film. Nakon dosta natezanja su Warneri na kraju ipak pristali odobriti dva puta veći budžet i izdati film u dužem obliku.

Reklamiran kao film s "100 % govora", Light of New York je, kao i slična ostvarenja iz tog perioda, uglavnom koristio statičku kameru, studijske interijere i inzistirao da likovi što je moguće više govore i tako gledateljima objašnjavaju radnju. Odvijanje radnje u elitnom lokalu je, pak, omogućilo da muzičke točke kao važan dio sadržaja. Tadašnja kritika je prema njemu bila neprijateljski nastrojena, ali je publika bila oduševljena novom tehnologijom te je zaradio preko milion dolara.

Godine 1946. je Albert Warner formalno predao jednu kopiju Kongresnoj biblioteci kako bi se film sačuvao za buduća pokoljenja.[1]

Uloge uredi

Pjesme uredi

  • "At Dawning" (izvodi Harry Downing)
  • "Kiss and Make Up" (izvodi Harry Downing uz pratnju djevojaka iz zbora)
  • "March Dance" (plešu djevojke iz zbora)

Izvori uredi

  1. Frick, Caroline (2011). Saving Cinema: The Politics of Preservation. Oxford University Press. str. 68. ISBN 0-19-536811-8. 

Vanjske veze uredi