Lidice (njemački: Liditz) selo u Češkoj, 16 km sjeverozapadno od Praga. Kada je češki antifašist u Pragu ubio 27. svibnja 1942. Reinharda Heydricha, njemačkog protektora Češke i Moravske, njemačke su okupacijske snage predvođene SS-om pokrenule krvavu odmazdu širom Češke, u sklopu koje je češko selo Lidice, zajedno sa svojim stanovnicima bilo 10. lipnja 1942. do temelja uništeno.

Lidice


Lidice

Osnovni podaci
Država  Češka
Kraj Srednjočeški kraj
Stanovništvo
Stanovništvo 435
Geografija
Koordinate 50°08′40″N 14°12′01″E / 50.144444°N 14.200278°E / 50.144444; 14.200278
Nadmorska visina 343 m
Lidice na karti Češke
Lidice
Lidice
Lidice na karti Češke
Ostali podaci
Poštanski kod 273 54


Koordinate: 50° 08′ 40" SGŠ, 14° 12′ 01" IGD

Povijest uredi

Selo se prvi puta spominje u jednom pisanom dokumentu iz 1318. Nakon industrijalizacije regije, mnogo stanovnika Lidica pronašlo je posao u rudnicima i tvornicama u obližnjim gradovima Kladnu i Slanom.

Pokolj u Lidicama uredi

Glavni članak: Pokolj u Lidicama

Dana 27. svibnja 1942. zamjenik zapovjednika Gestapa, Reinhard Heydrich, bio je na putu prema Pragu u ulozi protektora Češke i Moravske, kada su povorku automobila u kojoj se nalazio i Heydrich, napala dva češka antifašista. Nakon pet dana Heydrich je od posljedica napada umro a nacisti su započeli s masovnim osvetama protiv češkog naroda.

Najpoznatiji među osvetničkim napadima zbio se 10. lipnja. Njemačke su snage opkolile Lidice i zapriječile sve izlaze iz sela. Nacisti su namjerno izabrali ovo selo zbog otpora i neprijateljstva stanovnika prema okupacijskim snagama, a selo je bilo i sumnjičeno za davanje utočišta lokalnim partizanima iz pokreta otpora. Nijemci su sakupili cijelo stanovništvo na jednom mjestu, a potom su muškarce starije od 16 godina odvojili i zatvorili u staju. Sljedećeg su dana svi bili strijeljani. Još je devetnaestero rudara, zajedno sa sedam žena bilo poslano u Prag, gdje su ih također strijeljali. Ostatak ženskog stanovništva bio je prebačen u koncentracijski logor Ravensbrück, gdje je četvrtina umrla ili u plinskim komorama ili od iscrpljujućeg prisilnog rada. Djeca su bila odvedena u koncentracijski logor Gneisenau, gdje su ih razvrstali po rasističkim kriterijima. Onu djecu koju su procijenili da su pogodna za preodgoj u Arijevce otpravili su u Njemačku, dok sudbina preostale djece i danas ostaje nepoznata. Selo je uništeno i sravnjeno sa zemljom.

Sveukupno u nacističkom osvetničkom činu u Lidicama poginulo je oko 340 osoba. Malo češko selo Ležáky bilo je uništeno dva tjedna poslije uništenja Lidica. U ovom slučaju strijeljani su bili i muškarci i žene a djeca su bila poslana u koncentracijski logor ili na preodgoj.

Kad se zbroje sve žrtve, procjenjuje se da je oko 1 300 osoba položilo svoj život ne bi li nacisti osvetili jednog čovjeka, zamjenika zapovjednika Gestapa i protektora Češke i Moravske Reinharda Heydricha.

Lidice danas uredi

Iako je selo bilo sravnjeno sa zemljom, obnovljeno je nakon rata (1949). Ubrzo nakon uništenja sela, nekoliko je gradova u različitim zemljama (poput San Jerónimo-Lídice u Brazilu) uz svoje pridodalo još i ime Lidice, kako bi to ime živjelo unatoč Hitlerovoj namjeri. U nekim zemljama Lidice je čak postalo i žensko ime.

Preživjele žene i djeca nakon rata su se vratili u selo. Novo naselje Lidice izgrađeno je odmah pokraj starog sela, koje je danas spomen-područje.

Selo Ležáky poslije rata nije bilo obnovljeno.

Vanjske poveznice uredi


 
Spomenik stradaloj djeci Lidica