Liberalni savez Crne Gore

Liberalni savez Crne Gore (LSCG) je bila liberalna politička stranka koja je djelovala u Crnoj Gori od 1990. do 2005. U organizaciji Liberalnog saveza razdvojene su funkcije politickog lidera (koji je prva licnost Stranke) i predsjednika Stranke, koji modernim jezikom rečeno ima menadžersku funkciju.

Liberalni savez Crne Gore
VođaSlavko Perović (1990-1999)
Miodrag Živković (1999-2004)
Vesna Perović (2004-2005)
Osnivanje1990
Ideologijaliberalizam
Službene stranice
http://www.lscg.org

Stranka je osnovana nakon uspostavljanja višestranačja, i vrlo brzo se profilirala kao najžešći kritičar vladajuće Demokratske partije socijalista i njene pro-srpske i pro-miloševičevske politike, inzistirajući na očuvanju posebnog crnogorskog identiteta i državnosti. Zbog toga se za vrijeme raspada Jugoslavije zalagala za prekid državnopravnih odnosa sa Srbijom, odnosno kao prva među svim crnogorskim strankama se zalagala za nezavisnost Crne Gore. Za vrijeme rata u Hrvatskoj je u jesen 1991. organizirala demonstracije kojima se tražilo povlačenje crnogorskih snaga te prekid opsade Dubrovnika. LSCG je kasnije postala članicom Liberalne internacionale.

Godine 2001. kada se čelnik DPS Milo Đukanović zvanično opredijelio za crnogorsku nezavisnost, LSCG je dao podršku njegovoj manjinskoj vladi, u cilju raspisivanja referenduma o nezavisnosti koji je Sporazumom između dvije partije, trebao da bude raspisan u roku od jedne godine.[1] LSCG je u parlamentu i dalje zadržao najžešći opozicioni stav, a kako ni nakon godinu dana referendum nije raspisan, LSCG je oborio vladu Mila Đukanovića, nastavljajući da optužuje njegov režim za korupciju i autoritarne metode vladavine. Zbog toga je kraće vrijeme surađivao na lokalnom nivou sa pro-srpskim odnosno unionističkim strankama u Crnoj Gori.

Godine 2004. Liberalni savez isključuje iz stranke funkcionere i članove koji su bili uključeni u aferu Trsteno, kojom je nanijeta šteta gradu Kotoru kao i samoj Stranci.[2] Isključeni članovi su iste godina osnovali Liberalnu partiju Crne Gore.

Zbog korupcionaškog skandala i sa obrazloženjem da je izložen strahovitom pritisku od strane crnogorske tajne službe, Liberalni savez Crne Gore se 24. marta 2005. odlučio za samoraspuštanje, čime je političko djelovanje ove stranke prestalo da postoji.

Референце uredi