Leonard Adleman

Leonard Maks Ejdlman (engl. Leonard Max Adleman; rođen 31. decembra 1945), je naučnik teorijske informatike i profesor računarstva i molekularne biologije na Univerzitetu Južne Kalifornije. Poznat po o tome što je ko-pronalazač RSA (Rivest-Šamir-Ejdlman) kriptosistema 1977. i DNK računanja. RSA je u rasprostranjenoj upotrebi u sigurnosnim primenama, uključujući digitalne potpise.

Leonard Maks Ejdlman
Leonard Ejdlman
Rođenje 31. 12. 1945. (1945-12-31) (dob: 78)
San Francisko
Polje računarstvo
Molekularna biologija
Institucija Univerzitet južne Kalifornije
Poznat po Algoritam za kriptografiju
DNK računar
Istaknute nagrade Tjuringova nagrada

Rođen u Kaliforniji, Ejdlman je odrastao u San Francisku, i pohađao kalifornijski univerzitet Berkli, gde je diplomirao matematiku 1968. i doktorirao eletrotehniku i računarstvo 1976.

Godine 1994. u radu „Molekularno računanje rešenja kombinatoričkih problema“ opisao je eksperimentalnu upotrebu DNK kao računarskog sistema. Tu je rešio sedmočlani primer problema Hamiltonovog grafa, NP-kompletan problem sličan problemu trgovačkog putnika. Dok je rešenje sedmočlanog problema trivijalno, ovaj rad je prvi poznati primer uspešne upotrebe DNK u rešavanju algoritma. Pokazalo se da DNK računanje ima potencijal kao sredstvo u rešavanju nekoliko drugih velikih problema kombinatorne pretrage.

Godine 2002. uspeo je da sa svojom istraživačkom grupom reši „netrivijalni“ problem koristeći DNK računanje. Tehnički, rešili su 3-SAT problem od 20 promenljivih, dobivši više od jednog miliona mogućih rešenja. To je urađeno na način sličan onom koji je Ejdlman koristio u radu iz 1994. Prvo, mešavina DNK struka logički predstavljenih rešenja problema, bila je sintetizovana. Ovom mešavinom potom se operisalo zatim algoritmičkim korišćenjem biohemijskih tehnika da bi se odvojile pogrešne struke, ostavljajući samo one struke koje zadovoljavaju problem. Analiza nukleotidske sekvence ovih preostalih struka pokazala je ispravna rešenja prvobitnog problema.

Za svoj doprinos pronalasku RSA kriptosistema, Ejdlman je, zajedno sa Ronom Rivestom i Adijem Šamirom, 2000. godine dobio Tjuringovu nagradu, poznatiju kao Nobelova nagrada za kompjuterske nauke.

On je jedan od originalnih pronalazača Eldmen-Poumerans-Rjumeli testa prvobitnosti.

Fred Koen, u svom radu 1984, Eksperimenti sa kompjuterskim virusima, pripisao je Ejdlmanu kovanicu „virus“.

Ejdlman je bio matematički konsultant filma „Patike“. Ima troje dece Dženifer (1980), Stefani (1984) i Lindzi (1987).

Spoljašnje veze uredi