LeBron Raymone James (Akron, Ohio, 30. prosinca 1984.) američki profesionalni je košarkaš. Igra na poziciji niskog krila, a trenutačno je član NBA momčadi Los Angeles Lakersa. Izabran je u 1. krugu (1. ukupno) NBA drafta 2003. od strane Cleveland Cavaliersa. Igrajući za Cleveland Cavalierse, James je ostvario brojne individualne, ali i momčadske uspjehe. Dva puta je proglašen najkorisnijim igračem NBA lige, dva puta najkorisnijim igračem NBA All-Star utakmice te je odnio i nagradu za novaka godine. James je šesterostruki NBA All-Star te je šest puta izabran u All-NBA momčad i dva puta u All-Defensive momčad.

LeBron James
LeBron James
Br. 7 – Los Angeles Lakers
Pozicijanisko krilo / krilni centar
LigaNBA
Biografski detalji
Rođenje30. prosinca 1984.
Sjedinjene Američke Države Akron, OH, Sjedinjene Države
NacionalnostAmerikanac
Službena visina6 ft 9 in (206 cm)
Službena težina250 lb (113 kg)
Informacije o karijeri
Srednja školaSt. Vincent–St. Mary
Sjedinjene Američke Države Akron, OH, Sjedinjene Države
NBA draft2003. / Krug: 1. / Pick: 1. ukupno
Izabrali ga Cleveland Cavaliers
Profesionalna karijera2003.danas
Pregled karijere
2003 – 2010Sjedinjene Američke Države Cleveland Cavaliers
2010 – 2014Sjedinjene Američke Države Miami Heat
2014 – 2018Sjedinjene Američke Države Cleveland Cavaliers
2018 –Sjedinjene Američke Države Los Angeles Lakers
Reprezentativna karijera
2004 –Sjedinjene Američke Države Sjedinjene Države

Nakon izravnog dolaska iz srednje škole u posrnulu franšizu Cleveland Cavaliersa, James se istaknuo kao vođa momčadi i buduća NBA zvijezda. Nakon dvije sezone Cavaliersi su izborili doigravanje, ali su ispali u drugom krugu. Međutim, u sezoni 2006./07., Cavaliersi ponovno ostvaruju doigravanje, a James sa svojim sjajnim izvedbama u finalu Istoka, protiv Detroit Pistonsa, odvodi momčad do prvog finala u povijesti franšize. U finalu Cavaliersi gube rezultatom 4-0, ali iduće sezone, predvođeni prvim strijelcem lige Jamesom, ostvaruju doigravanje i ispadaju u drugom krugu od kasnijih prvaka Boston Celticsa. U sezoni 2008./09. James kreće sjajno te momčad odvodi do najboljeg omjera lige 66-16 i prvog mjesta na Istoku. Za svoje zasluge biva izabran za najkorisnijeg igrača lige, ali se u finalu Istočne konferencije susreću s Orlando Magicima. Iako je James u drugoj utakmici pogodio sjajan koš sa zvukom sirene za izjednačenje serije, Cavaliersi su izgubili i tako, kao glavni favoriti serije, nisu uspjeli ostvariti još jedno NBA finale. U sezoni 2009./10., Cavaliersi postaju prvi favoriti za naslov prvaka te sezonu završavaju s omjerom 61-21, a James osvaja svoju drugu nagradu za najkorisnijeg igrača sezone. U prvom krugu doigravanja pobjeđuju Chicago Bullse, ali gube u drugom od Boston Celticsa rezultatom 4-2.

S američkom reprezentacijom ostvario je nekoliko nastupa na velikim natjecanja. 2004. godine, na Olimpijskim igrama u Ateni, James je osvojio brončanu medalju, a 2006. godine, na Svjetskom prvenstvu u Japanu, također osvaja još jednu bronačnu medalju. Međutim, 2008. godine američki košarkaški savez sastavlja Redeem Team, predvođen Jamesom, Wadeom, Bryantom i drugim NBA zvijezdama. Na Olimpijskim igrama u Pekingu, odabrana momčad, bez većih problema, osvaja zlatnu medalju.

Srednja škola uredi

James je rođen 30. prosinca 1984. godine u Akronu, kao sin 16-godišnje Glorie Jame . Njegov otac, Anthony McClelland, kao bivši zatvorenik, napustio je obitelj i ostavio Gloriu kao samohranu majku. James je pohađao srednju školu St. Vincent–St. Mary High School te je već na prvoj godini pohađanja postao starter u momčadi Fighting Irisha. Prosječno je postizao 21 poen i 6,2 skokova po utakmici te je odveo momčad do 23-1 omjera i osvajanja Division III naslova prvaka. Na svojoj drugoj godini pohađanja, James je prosječno postizao 25,2 koša, 7,2 skoka, 5,8 asistencija i 3,8 ukradenih lopta te je, kao i prethodne sezone, odveo svoju momčad do omjera od 26:1 i još jednog osvajanja naslova prvaka Divizije III. Te sezone, James je postao prvi sophomore koji je osvojio nagradu Ohio "Mr. Basketball" i prvi sophomore koji je uvršten u USA Today sveameričku prvu petorku. U trećoj, juniorskoj, sezoni, James je još jednom poboljšao svoje brojke te je prosječno postizao 29 poena, 8,3 skoka, 5,7 asistencija i 3,3 ukradene lopte te je još jednom osvojio nagradu Ohio "Mr. Basketball". Kao i prethodne sezone, James je ponovno uvršten u sveameričku prvu petorku te je imenovan za "Gatorade National" igrača godine. Tijekom tog razdoblja, James je dobio i danas prepoznatljivi, nadimak "King James". Iduće sezone, James se pojavio na naslovnici SLAM Magazina, a njegova srednja škola prešla je iz slabije Divizije III u Diviziju II. Međutim, Fighting Irishi nisu uspjeli osvojiti naslov prvaka u svojoj diviziji budući da su u završnici sezone izgubili od srednje škole Roger Bacon High School. Krajem sezone, predviđalo se da će se James prijaviti na NBA draft, ali pravila NBA lige nalažu da igrač mora imati završenu srednju školu prije prijave na draft. Sumještani, zajedno s upravom srednje škole, pokrenuli su peticiju, ali bezuspješno. Početkom četvrte godine pohađanja, javnost je pokazala veliko zanimanje za Jamesa i njegovu momčad, te su neke TV postaje odlučile i prenositi njihove utakmice. Te sezone, James je prosječno postizao 31,6 poena, 9,6 skokova, 4,6 asistencija i 3,4 ukradene lopte po utakmici, a momčad je osvojila svoj treći divizijski naslov. James je sezonu zaključio osvajanjem Ohio "Mr. Basketball" nagrade i uvrštenjem u All-USA prvu petorku te osvajanjem nagrade za najkorisnijeg igrača McDonald'sove sveameričke ("All-American"). Svoju srednjoškolsku karijeru, James je završio s 2657 koševa, 892 skoka i 523 asistencije.

NBA karijera uredi

NBA draft uredi

 
Jamesov ritual prije utakmice

Izabran je u 1. krugu (1.ukupno) NBA drafta 2003. od strane Cleveland Cavaliersa. Ovaj draft se smatra jednim od najboljih u povijesti NBA lige. U NBA je došao izravno iz srednje škole.

Sezona 2003./04. uredi

U svom debiju protiv Sacramento Kingsa, LeBron je upisao 25 poena, 9 asistencija, 6 skokova i 4 ukradene lopte, šutirajući 60% iz igre. Nakon utakmice novinari su ga upitali poput koga bi on htio igrati, a on je odmah odgovorio poput Jasona Kidda. Nakon postizanja rekordnih 41 poena protiv Netsa, LeBron je postao najmlađi igrač koji je to uspio ostvariti. Tijekom sezone prosječno je bilježio 20,9 poena, 5,5 skokova i 5,9 asistencija, te je izabran za novaka godine. Tim priznanjem je postao prvi Cavs, ali i najmlađi igrač u povijesti kojemu je to uspjelo. Pridružio se Oscaru Robertsonu i Michaelu Jordanu kao jedinim igračima koji su u novačkoj sezoni imali prosjek veći od 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija. Cavsi su sezonu završili sa omjerom pobjeda i poraza od 35:47, ali nisu uspjeli ući u doigravanje.

Sezona 2004./05. uredi

 
James izvodi slobodna bacanja

U sezoni 2004./05., LeBron je izabran na prvu All-Star utakmicu. Upisao je 13 poena, 8 skokova i 6 asistencija u pobjedi Istoka od 125:115. Tijekom sezone LeBron je srušio brojne rekorde. Postao je najmlađim igračem koji je ostvario triple-double, postigao 50 poena na utakmici i proglašen u All-NBA momčad. Prosječno je bilježio 27,2 koša, 7,4 skoka, 7,2 asistencije i 2,2 ukradene lopte po utakmici. Cavsi su sezonu završili sa omjerom pobjeda i poraza 42:40 i ponovno nisu uspjeli ući u doigravanje.

Sezona 2005./06. uredi

U sezoni 2005./06., LeBron je izabran drugi put zaredom na All-Star utakmicu i predvodio je Istok do pobjede 122-120 sa 29 poena, 6 skokova i 2 asistencije. Tako je postao najmlađim najkorisnijim igračem utakmice sa tek 21 godinom i 57 dana. Tijekom sezone tri puta je zaredom proglašen igračem tjedna, a na kraju ih je sakupio pet. U devet utakmica zaredom postigao je najmanje 35 poena, te se tako pridružio Jordanu i Bryantu kao jedinima kojima je to uspjelo. Prosječno je bilježio 31.4 poena, 7 skokova i 6 asistencija po utakmici, te tako postao najmlađim igračem u povijesti lige koji je prosječno postizao najmanje 30 poena. Također je postao četvrtim igračem u povijesti lige koji je u sezoni imao prosjek veći od 30 poena, 7 skokova i 6 asistencija u sezoni. Cavsi su ostvarili doigravanje prvi puta nakon 1998. godine. Završio je drugi u poretku za najkorisnijeg igrača sezone, iza Stevea Nasha. LeBron je debitirao u doigravanju protiv Washington Wizardsa. Ostvario je triple-double u pobijedi Cavsa 97-86 (32 poena, 11 skokova i 11 asistencija). Time se pridružio Johnnyu McCarthyu i Magicu Johnsonu kao jedinim igračima koji su ostvarili triple-double u debiju u doigravanju. Tijekom serije sa Wizardsima, James je bilježio 35.7 poena, ali i sa ukupno 34 izgubljene lopte. Cavsi su prošli Wizardse u šest utakmica, ali su u drugom krugu izgubili od Pistonsa u sedam utakmica. Tijekom doigravanja LeBron je prosječno bilježio 30.8 poena, 8.1 skokova i 5.8 asistencija.

 
James tijekom utakmice s Washington Wizardsima

Sezona 2006./07. uredi

LeBron je izabran na treću uzastopnu All-Star utakmicu. Postigao je 28 poena, 6 skokova i 6 asistencija za 32 minute na parketu. U regularnom dijelu sezone Cavsi su osigurali drugo mjesto na Istoku. LeBron je prosječno bilježio 27.3 poena, 6.7 skokova, 6 asistencija i 1.6 ukradenih lopti po utakmici. Tako se pridružio Oscaru Robertsonu kao jedinom igraču koji je tri sezone zaredom imao veći prosjek od 27 poena, 6 skokova i 6 asistencija. U prvom krugu doigravanja Cavsi su lagano prošli Wizardse u četiri utakmice. Tijekom serije, LeBron je prosječno bilježio 27.8 poena, 8.5 skokova i 7.5 asistencija. U drugom krugu, LeBron je predvodio Cavse do pobjede protiv Netsa 4-2. Tijekom te serije prosječno je bilježio 25 poena, 7.2 skokova i 8.6 asistencija. Cavsi su ostvarili finale Istočne konferencije prvi puta nakon 15 godina. U finalu Istočne konferencije Cavsi predvođeni LeBronom uspjeli su nadoknaditi zaostatak od dvije pobjede Pistonsa, te na kraju pobijediti u šest utakmica. U petoj utakmici LeBron je imao izvanrednu noć. Postigao je rekordnih 48 poena, 9 skokova i 7 asistencija šutirajući iz igre 54.5 %. Postigao je zadnjih 29 od 30 poena, uključujući 25 u dvostrukom produžetku. Jedna novinarka je to proglasila "jednom od najvećih izvedbi u povijesti doigravanja". U finalu, LeBron je prosječno bilježio 22 poena, 7 skokova i 6.8 asistencija, ali bez većeg učinka jer su ih Spursi predvođeni Parkerom i Duncanom pobijedili rezultatom serije 4-0. Tijekom doigravanja prosječno je bilježio 25.1 poena, 8.1 skokova i 8 asistencija po utakmici.

Sezona 2007./08. uredi

 
James u sezoni 2007./08.

LeBron je nastavio sa odličnim igrama i izborio je četvrti nastup na All-Star utakmici. Predvodio je Istok do pobjede 134-128 sa 27 poena, 8 skokova , 9 asistencija, 2 blokade i 2 ukradene lopte, te je tako ponovno proglašen najkorisnijim igračem utakmice. 19. veljače 2008. ostvario je svoj peti triple-double učinak u sezoni (26 poena, 13 skokova i 11 asistencija), odnosno petnaesti u karijeri. Tako je postao tek treći najmlađi igrač koji je to ostvario iza Oscara Robertsona i Magica Johnsona. Iduću utakmicu protiv Pacersa obilježio je svojim šestim triple-double učinkom u sezoni, odnosno šesnaestim u karijeri. To je bilo drugi put u sezoni da je ostvario triple-double dvije utakmice zaredom. Zadnji igrač kojemu je to uspjelo bio je Magic Johnson 1988. godine. Sezonu je završio sa sedam triple-double učinaka, odnosno sedamnaest u karijeri. 27. veljače 2008. u utakmici protiv Boston Celticsa sa samo 23 godine i 58 dana postao je najmlađi igrač koji je postigao 10 000 poena u karijeri. 5. ožujka 2008. postigao je 50 poena, 8 skokova i 10 asistencija u utakmici protiv Knicksa, te je tako postao tek treći igrač koji je u jednoj utakmici imao 50 poena i 10 asistencija. 21. ožujka 2008. u utakmici protiv Raptorsa, LeBron je postao najbolji strijelac Cavsa, prestigavši Brada Daughertya na vodećoj ljestvici. LeBronu je trebalo samo 380 utakmica da postigne 10 414 poena, nasuprot Daughertovih 548 utakmica i 10 389 poena.[1] Cavsi su ostvarili omjer pobjeda i poraza 45-37, zauzevši četvrto mjesto na Istoku. U prvom krugu su se ponovno susreli sa Wizardsima. Pobijedili su ih u šest utakmica te se okrenuli dvoboju sa Celticsima u drugom krugu. U drugom krugu pobijedili su ih Celticsi rezultatom serije 4-3, unatoč sjajnoj izvedbi LeBrona sa 40 poena u sedmoj utakmici. U četvrtoj utakmici, LeBron je izveo nezaboravno zakucavanje preko Kevina Garnetta.

Sezona 2008./09. uredi

 
James vodi loptu

Nakon Bryantovih 61 poena protiv Knicksa, LeBron je "odgovorio" sa 52 poena, 9 skokova i 11 asistencija. Nakon utakmice mu je ubilježen triple-double, ali su mu naknadno oduzeli jedan skok, te mu poništili triple-double sa 50 poena koji bi bio prvi takav nakon 1975. i Jabbara.[2][3] 23. siječnja 2009., LeBron je pogodio koš sa zvukom sirene za pobjedu Cavsa protiv Warriorsa 106-105. Tijekom All-Star vikenda izjavio je kako će sudjelovati u Slam Dunk natjecanju 2010. godine. 22. veljače 2009., LeBron protiv Bucksa postiže 55 poena za pobjedu Cavsa. Od 10. do 13. ožujka postigao je tri uzastopna triple-double učinka, protiv Miamia, Clippersa i Sunsa.[4] 25. ožujka 2009. u utakmici sa 76ersima, LeBron je postigao 22 poena, 8 skokova i 11 asistencija, te time pomogao momčadi u pobjedama. Time su LeBron i društvo srušili rekord franšize od 57 pobjeda. Sezonu su završili sa omjerom pobjeda i poraza 66-16.[5] Omjer pobjeda i poraza na domaćem terenu im je bio 39-2. Poraze su im nanijeli 76ersi i Los Angeles Lakersi, te su tako propustili izjednačiti rekord Celticsa omjera 40-1. LeBron je unaprijedio svoju igru u obrani sa 93 blokade (dosada najviše u karijeri) i postotak slobodnih bacanja na 78% (dosada najbolje u karijeri). Četiri je puta proglašen igračem mjeseca. To je tek drugi put u povijesti nakon sezone 2003./04. i Garnetta. LeBron je svoje Cavse predvodio u poenima, asistencijama, ukradenim loptama i blokadama, te je tek četvrti igrač u povijesti kojem je to uspjelo. U doigravanju su lagano pobijedili Pistonse 4-0. Tijekom serije bilježio je 32 poena, 11.3 skokova i 7.5 asistencija po utakmici i postao je tek treći igrač u povijesti doigravanja sa više od 30 poena, 10 skokova i 7 asistencija tijekom jedne serije. 4. svibnja 2009. proglašen je najkorisnijim igračem lige ispred Bryanta i Wadea[6]. Tako je postao najmlađi dobitnik te nagrade te najmlađi i jedini Cavs sa tom nagradom. Izabran je po prvi puta u All-Defensive momčad.[7] U drugom krugu doigravanja, Cavsi predvođeni LeBronom također su lagano prošli i Hawkse rezultatom 4-0.[8] 22. svibnja 2009. tijekom druge utakmice sa Orlandom u finalu Istočne konferencije, LeBron je pogodio tricu sa zvukom sirene preko Türkoğla za pobjedu Cavsa i izjednačenje serije 1-1.[9] Na kraju usprkos sjajnim izvedbama LeBrona, Cavsi su sa 4-2 ispali od Magica i propustili se plasirati u finale protiv Los Angeles Lakersa.[10][11]

Sezona 2009./10. uredi

 
James u sezoni 2009./10.

U prvoj predsezonskoj utakmici, Cavaliersi su igrali protiv Charlotte Bobcatsa, a LeBron je sjajnu večer obilježio sa 15 poena za 14 minuta u igri. Također to je bila prva O'Nealova utakmica u dresu Cavsa koji je za 15 minuta na terenu postigao 6 poena, 3 skoka i blokadu.[12] U drugoj predsezonskoj utakmici, Cavaliersi su ponovno igrali protiv Charlotte Bobcatsa, a LeBron je za 17 minuta u igri ostvario 11 poena i 5 asistencija.[13] U još jednoj predsezonskoj utakmici, Cavaliersi su se susreli sa San Antonio Spursma, a LeBron je postigao sjajnih 22 poena i 6 skokova za samo 20 minuta. Unatoč sjajnoj igri LeBrona, Cavsi su izgubili utakmicu s 105:98. U redovima San Antonija najefikasniji bili su Tony Parker s 22 poena i sedam asistencija te Tim Duncan s 13 poena i 9 skokova.[14] U prvoj utakmici regularne sezone, Cavaliersi su se susreli sa Celticsima, ali su izgubili te početak sezone za Cavalierse nije bio zadvoljavajući. Međutim, s vremenom Cavsi podižu igru na višu razinu te i sam James počinje briljirati. U veljači, James je s 2.5 milijuna glasova, po šesti put zaredom, osigurao mjesto u startnoj petorci te je All-Star utakmicu završio s 25 poena, 6 asistencija, 5 skokova i 4 ukradene lopte. 18. veljače 2010., u prvoj utakmici nakon All-Star stanke, Cavsi su se susreli s drugoplasiranom momčadi Zapadne konferencije, Denver Nuggetsima. I prije same utakmice, novinari su predviđali veliko nadmetanje između dviju zvijezda momčadi, Jamesa i Anthonya. Kao što je i predviđano, obojica su ostvarili sjajne brojke, a utakmica je bila neizvjesna do samog kraja. James je postigao 43 poena, 13 skokova, 15 asistencija, 2 ukradene lopte i 4 blokade dok je Anthony postigao 40 poena, 6 skokova, 7 asistencija, 1 ukradenu loptu i 2 blokade. Iako je James ostvario bolje brojke, Anthony je, pogodivši šut 1.9 sekundi prije kraja, donio svojoj momčadi pobjedu rezultatom 118:116.[15] James je time postao prvi igrač, nakon Oscara Robertsona i 1962. godine, koji je u utakmici ostvario triple-double s minimalno 40 poena, 13 skokova i 15 asistencija. 13. ožujka 2010. James je postao najmlađi igrač u povijesti lige s 15,000 postignutih poena. Na kraju sezone, James je, drugu sezonu zaredom, odnio nagradu za najkorisnijeg igrača sezone[16], a Cavsi su regularni dio završili s najboljim omjerom lige 61-21. U prvom krugu doigravanja, Cavsi su rezultatom 4-1 pobijedili Chicago Bullse, ali su u drugom krugu zaustavljeni od strane Boston Celticsa.

Sezona 2010./11. uredi

1. srpnja 2010. James je postao slobodan igrač te je ubrzo nakon toga predao zahtjev za promjenom broja iz 23 u broj 6. Glavni konkurenti za Jamesov dolazak bili su New York Knicksi, New Jersey Netsi, Miami Heat, Chicago Bullsi, Los Angeles Clippersi i Cleveland Cavaliersi. 9. srpnja 2010., nakon osmodnevnog razmišljanja, James je objavio da će se pridružiti momčadi Miami Heata, kojoj se prethodno pridružio i Chris Bosh.

 
James u dvoboju s Mingom na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine

Američka reprezentacija uredi

Nakon rookie sezone, LeBron je sa američkom reprezentacijom nastupao na Olimpijskim igrama u Ateni 2004., gdje su osvojili brončanu medalju. LeBron je prosječno postizao 5.8 poena i 2.6 skokova po utakmici. 2006. godine nastupao je na FIBA Svjetskom prvenstvu u Japanu, gdje su također osvojili brončanu medalju. LeBron je prosječno bilježio 13.9 poena, 4.8 skokova i 4.1 asistencije. Tijekom američkih kvalifikacija u Las Vegasu 2007., LeBron je prosječno bilježio 18.1 poena, 3.6 skokova , 4.7 asistencija i 1.5 ukradenih lopti za 22.2 minute provedene na parketu. Nastupao je i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008., gdje je kao član Redeem Teama (hrv. "Iskupljenička momčad") osvojio zlatnu medalju.[17][18]

 
James nakon polufinalne utakmice na Olimpijskim igrama u Pekingu

Izvan terena uredi

Privatni život uredi

LeBron Raymone James je rođen 30. prosinca 1984. godine u Akronu, Ohiju, Sjedinjenim Američkim Državama. Majka Gloria ga je rodila sa šesnaest godina. Njegov biološki otac Anthony McClelland bio je bivši zatvorenik koji je napustio Gloriju, te je ona sama odgajala LeBrona.[19][20]

LeBron ima dvoje djece sa svojom djevojkom Savannom Brinson iz srednje škole. Prvo dijete, LeBron James Jr. je rođeno 6. listopada 2004. godine, a drugo, Bryce Maximus James 14. lipnja 2007. godine.[21][22] Trenutno prebivalište im je u Coconut Groveu, predgrađu Miamija u kući na tri kata koja ima pogled na zaljev Biscayne. LeBron je kuću kupio 12. studenog 2010. godine za devet milijuna dolara.[23] LeBron je dan poslije svog rođendana, 31. prosinca 2011. godine zaručio Savannu Brinson.[24]

Plaće uredi

Godina Klub Plaća
2003./04. Cleveland $4.018.920
2004./05. Cleveland $4.320.360
2005./06. Cleveland $4.621.800
2006./07. Cleveland $5.828.090
2007./08. Cleveland $13.041.250
2008./09. Cleveland $14.410.581
2009./10. Cleveland $15.779.912
2010./11. Miami $14.500.000
2011./12. Miami $16.022.500

NBA statistika uredi

Regularni dio uredi

Godina Klub Odig. uta. Uta. poč. Min. 2P% 3P% Sl. bac.% Skok. Asist. Ukr. lop. Blok. Poena
2003./04. Cleveland 79 79 39.5 .417 .290 .754 5.5 5.9 1.6 .7 20.9
2004./05. Cleveland 80 80 42.4 .472 .351 .750 7.4 7.2 2.2 .6 27.2
2005./06. Cleveland 79 79 42.5 .480 .335 .738 7.0 6.6 1.6 .8 31.4
2006./07. Cleveland 78 78 40.9 .476 .319 .698 6.7 6.0 1.6 .7 27.3
2007./08. Cleveland 75 74 40.4 .484 .315 .712 7.9 7.2 1.8 1.1 30.0
2008./09. Cleveland 81 81 37.7 .489 .344 .780 7.6 7.2 1.7 1.1 28.4
2009./10. Cleveland 76 76 39.0 .503 .333 .767 7.3 8.6 1.6 1.0 29.7
2010./11. Miami 79 79 38.8 .510 .330 .759 7.5 7.0 1.6 .6 26.7
2011./12. Miami 62 62 37.5 .531 .362 .771 7.9 6.2 1.9 .8 27.1
Ukupno 689 688 39.8 .484 .331 .747 7.2 6.8 1.7 .8 27.6
All-Star 8 8 27.0 .532 .392 .760 7.0 6.1 1.4 .2 25.9

Doigravanje uredi

Godina Klub Odig. uta. Uta. poč. Min. 2P% 3P% Sl. bac.% Skok. Asist. Ukr. lop. Blok. Poena
2006. Cleveland 13 13 46.5 .476 .333 .737 8.1 5.8 1.4 .7 30.8
2007. Cleveland 20 20 44.7 .416 .280 .755 8.1 8.0 1.7 .5 25.1
2008. Cleveland 13 13 42.5 .411 .257 .731 7.8 7.6 1.8 1.3 28.2
2009. Cleveland 14 14 41.4 .510 .333 .749 9.1 7.3 1.6 .9 35.3
2010. Cleveland 11 11 41.8 .502 .400 .733 9.3 7.6 1.7 1.8 29.1
2011. Miami 21 21 43.9 .466 .353 .763 8.4 5.9 1.7 1.2 23.7
Ukupno 92 92 43.6 .460 .323 .746 8.4 7.0 1.6 1.0 28.0

Nagrade i dostignuća uredi

Rekordi uredi

Svi NBA rekordi uredi

 
LeBron James 30. ožujka 2011. godine na utakmici protiv Washington Wizardsa.
  • jedan od osam igrača u NBA povijesti koji je tri puta osvojio nagradu za najkorisnijeg NBA igrača.
  • jedan od osam igrača u NBA povijesti koji je postigao 2000 poena u sedam sezona za redom.
  • jedan od četiri igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 20 poena, 5 skokova i 5 asistencija u svojoj prvoj sezoni.
  • jedan od pet igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 25 poena, 7 skokova i 7 asistencija u sezoni (postigao pet puta).
  • jedan od tri igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 30 poena, 7 skokova i 7 asistencija u sezoni.
    • uključujući Oscara Robertsona (postigao pet puta) i Michaela Jordana.
  • jedan od četiri igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 31 poen, 7 skokova i 6 asistencija u sezoni.
    • uključujući Oscara Robertsona (postigao dva puta), Jerryja Westa i Michaela Jordana.
  • jedan od dva igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 27 poena, 6 skokova i 6 asistencija u šest sezona za redom.
    • iza Oscara Robertsona koji je to postigao osam puta za redom.
  • jedan od dva igrača koji je postigao 2000 poena, 500 skokova i 500 asistencija u šest sezona.
    • iza Oscara Robertsona koji je to postigao šest puta.
  • jedan od četiri igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 25 poena, 5 skokova i 5 asistencija za vrijeme karijere.
    • uključujući Oscara Robertsona, Jerryja Westa i Michaela Jordana.
  • jedini igrač u NBA povijesti koji je imao prosjek od 26 poena, 6 skokova i 6 asistencija za vrijeme karijere.
  • jedini igrač u NBA povijesti koji je postigao 2000 poena, 500 skokova, 500 asistencija i 100 ukradenih lopti u četiri sezone za redom.
  • jedan od tri igrača u NBA povijesti koji je imao prosjek od 30 poena, 10 skokova i 7 asistencija u doigravanju.
    • uključujući Oscara Robertsona i Larryja Birda.
  • jedan od tri igrača u NBA povijesti koji je ostvario triple-double u prvom doigravanju.
  • jedan od dva igrača u NBA povijesti koji je osvojio nagradu NBA igrač mjeseca četiri puta za redom u dvije sezone.
  • jedan od četiri igrača u NBA povijesti koji je predvodio svoju momčad u svim kategorijama (poeni, skokovi, asistencije, blokade i ukradene lopte) u sezoni 2008./09.
  • prvi igrač u NBA povijesti koji je osvojio 2.5 milijuna glasova na NBA All-Star u tri sezone.
  • prvi igrač u NBA povijesti koji je postigao 40 poena u prvoj utakmici doigravanja s 41 poenom na utakmici protiv Washington Wizardsa, 28. travnja 2006. godine.
  • prvi igrač na poziciji niskog krila koji je u NBA povijesti imao prosjek od 8.0 asistencija po utakmici (2009./2010.).
  • drugi igrač ikada koji je postigao 20 poena u prvoj utakmici doigravanja (19 godina).
  • najviše za redom postignutih poena u doigravanju s 25 poena protiv Detroit Pistonsa, 31. svibnja 2007. godine.

Rekordi kao najmlađi igrač uredi

 
LeBron James 2008. godine.
  • najmlađi igrač izabran kao broj jedan na NBA Draftu (18 godina)
  • najmlađi igrač proglašen novakom godine (19 godina)
  • najmlađi igrač koji je ostvario triple-double (20 godina i 20 dana)
  • najmlađi igrač koji je ostvario triple-double u doigravanjima. (21 godina i 113 dana)
    • ostvario 32 poena, 11 skokova i 11 asistencija, 22. travnja 2006. na utakmici protiv Washington Wizardsa.
  • najmlađi igrač koji je postigao 30 poena u utakmici (18 godina, 334 dana)
  • najmlađi igrač koji je postigao 40 poena u utakmici (19 godina, 88 dana)
  • najmlađi igrač koji je postigao 2000 poena u sezoni (2004./05.)
  • najmlađi igrač sa prosjekom većim od 30 poena po utakmici.
  • najmlađi igrač koji je izabran u All-NBA petoricu (2004./05.)
  • najmlađi igrač koji je izabran u All-NBA prvu petoricu (21 godina, 138 dana)
  • najmlađi igrač koji je proglašen najkorisnijim igračem All-Star utakmice (21 godina, 55 dana)
  • najmlađi igrač koji je predvodio ligu na All-Star glasovanjima (22 godine, 26 dana)
  • najmlađi igrač koji je postigao 2000 poena u sedam sezona za redom (26 godina)
  • najmlađi igrač s postignutih 19000 poena.

Izvori uredi

Bilješke uredi

Citirana literatura uredi

  • (en) Morgan, David Lee (2003.). LeBron James : The Rise of a Star. Cleveland, Ohio: Gray & Co, ISBN 1886228744.
  • (en) Jones, Ryan (2005.). King James : Believe The Hype : The LeBron James Story. New York City, New York: St. Martin's Press, ISBN 0312349920.
  • (en) Pluto, Terry (2007.). The Franchise : Lebron James and the Remaking of the Cleveland Cavaliers. Cleveland, Ohio: Gray & Co, ISBN 1598510282.
  • (en) Freedman, Lew (2008.). LeBron James : A Biography. Westport, Connecticut: Greenwood Press, ISBN 9780313343612.

Vanjske poveznice uredi

Službene stranice uredi

Profili uredi

Prethodnik: Prvi izbor NBA drafta
NBA draft 2003.
Nasljednik:
Yao Ming Dwight Howard