Zakon i red (engleski Law & Order) je bila američka kriminalistička serija koju je stvorio Dick Wolf. Serija se od svoje premijere 13. rujna 1990., pa do prekida emitiranja 24. svibnja 2010. emitirala na NBC-u. Radnja serije bila je smještena je u New Yorku i podijeljenja je na dio u kojem policija istražuje slučaj i traži krivca i dio u kojem tužiteljstvo proganja krivce na sudu. Likovi se često susreću sa dilemama i problemima tijekom istrage, ali i tijekom suđenja. Slučajevi su rijetko lako riješavani i skoro nikad zadovoljavajuće za sve sudionike.

Zakon i red
KreatorDick Wolf
NastupajuGeorge Dzundza
Chris Noth
Dann Florek
Michael Moriarty
Richard Brooks
Steven Hill
Paul Sorvino
Carolyn McCormick
Jerry Orbach
S. Epatha Merkerson
Jill Hennessy
Sam Waterston
Benjamin Bratt
Carey Lowell
Angie Harmon
Jesse L. Martin
Dianne Wiest
Elisabeth Röhm
Fred Dalton Thompson
Dennis Farina
Annie Parisse
Michael Imperioli
Milena Govich
Alana de la Garza
Jeremy Sisto
Linus Roache
Anthony Anderson
NaracijaSteven Zirnkilton
Uvodna temaTheme of Law & Order
Kompozitor(i)Mike Post
Zemlja porijekla SAD
Jezik/ciengleski jezik
Broj serijala23
Broj epizoda496 (Lista epizoda)
Produkcija
Trajanjec. 43 min
Emitiranje
Originalni kanalSjedinjene Američke Države NBC
Originalno prikazivanje13. rujna 1990. – 24. svibnja 2010.
Kronologija
Srodne emisijeZakon i red: Odjel za žrtve
Zakon i red: Zločinačke nakane
Zakon i red: Suđenje pred porotom
Zakon i red: Los Angeles
Zakon i red: UK
Zakon i red: Pariz

Uspjeh ove serije doveo je do stvaranja novih serija povezanih s ovom franšizom: Zakon i red: Odjel za žrtve i Zakon i red: Zločinačke nakane. Serija je ukupno emitirana punih 20. sezona, te je time najduže emitirana serija iz franšize, i prva u cijeloj povijesti američke televizije iz ovog žanra. Završetkom 20. sezone, izjednačila se sa serijom Gunsmoke koja je do 2010. držala rekord.[1][2]

Format uredi

Serija se od dva dijela: prvi dio u kojem detektivi istražuju slučaj, a drugi dio u kojem tužiteljstvo sudski proganja osumnjičene. Ovaj format identičan je onome iz serije Arrest and Trial, no identičnost se smatra slučajnom. Autor serije Dick Wolf izjavio je da nije ni znao za spomenutu seriju kad je stvarao Zakon i red. Zakon i red je uglavnom samostalan, sa samo par iznimki u 18 godina produkcije.

Steven Zirnkilton na početku svake epizode čita uvod u seriju:

U sudskome sustavu, narod predstavljaju dvije odvojene, ali jednako važne skupine:
detektivi koji istražuju zločine i tužitelji koje gone počinitelje. Ovo su njihove priče...

Prva scena u seriji uglavnom prikazuje svakodnevne slike iz života u New Yorku, no onda se odmah prebaci na scenu zločina (najčešće ubojstva) i prikazuje detektive kako saznaju o čemu se radi u slučaju od forenzičara. Nakon što se to prikaže, slijedi uvodna špica serije gdje se može čuti poznata glazba Zakona i reda i gdje se prikazuju svi glavni glumci serije.

Policiju u seriji predstavljaju policijski poručnik, te dvojica detektiva (viši i niži) koji djeluju u fiktivnoj 27. postaji na Manhattanu. Postaja je u seriji znana i kao Odjel za ubojstva. Detektivi istražuju zločin, sakupljaju dokaze, ispituju svjedoke i redovito se javljaju poručniku. Dokazi i iskazi dovode do uhićenja osumnjičenih. Slučaj se tada predaje Uredu okružnog tužioca na Manhattanu, kojeg predstavljaju okružni tužitelj, izvršni okružni tužitelj i pomoćnik tužioca. Tužiteljstvo sređuje nagodbe, priprema svjedoke i sudski proganja optuženog. I tijekom tih priprema, policija i dalje radi na slučaju i redovito obavještava tužiteljstvo o napretku. I policija i tužiteljstvo surađuju sa medicinskim laboratorijem, forenzičarima, psihijatrima i ostalim okružnim tužiteljstvima.

Za razliku od većine pravnih serija (npr. Perry Mason) sudski proces prikazuje se s gledišta tužiteljstva i tako pokazuje da je jednako teško osuditi krivog kao i osloboditi nevinog. Dio koji predstavlja tužiteljstvo neobičan je jer ne prikazuje samo suđenje nego i nagodbe, ispitivanje svjedoka od strane tužioca, razgovore sa policijom i drugo, što nije uobičajena praksa u pravnim serijama. Pravni dio uglavnom započinje izricanjem optužbe i zahtjevom tužiteljstva za pritvor uz kauciju ili pritvor bez kaucije (ovisno o zločinu i statusu optuženog), no u nekoliko epizoda vidjeli smo i odabir porote, saslušanje pred istražnom porotom koja odlučuje hoće li se suditi ili ne. No u većini epizoda, nakon izricanja optužbe vidimo pripremanje za suđenje i sam tijek suđenja. Tijekom suđenja uglavnom vidimo ispitivanje ključnih svjedoka, završne riječi i odluku porote. U seriji rijetko viđamo uvodne riječi i ispitivanje manje važnih svjedoka, a zna se i dogoditi da se na kraju suđenje na sazna odluka porote. U takvoj situaciji epizoda završi tik prije izricanja presude ili završi kada tužiteljstvo pri kraju epizode otkrije ključne dokaze koji dokazuju krivnju optuženog, ali u tim slučajevima je izvjesno da će porota optuženog proglasiti krivim.

Neke epizode serije su temeljene na stvarnim slučajevima. Na primjer, epizoda Tabloid (1998.) je temeljena na slučaju smrti princeze Diane 1997. godine. No, što se epizoda više približava kraju radnja se sve manje drži slučaja koji je bio inspiracija za nju i sve više ide svojim tokom. Epizode koje imaju velike sličnosti sa stvarnim slučajevima uglavnom koriste frazu "ripped from the headlines" (iščupan sa naslovnica), no tekst prije početka epizode podsjeća gledatelje da su svi likovi i radnja fiktivni.

Baš zbog formata serije, detektivi se rijetko suočavaju sa jednostavnim slučajevima u kojima optuženi slabo skriva svoju krivnju. Tako se često događa da detektivi imaju jako malo ili skoro nijedan dobar dokaz (nekad ne znaju ni identitet žrtve) pa moraju slijediti i najsitinije tragove kako bi došli do rješenja. Tijekom sredine epizode detektivi surađuju sa tužiteljstvom i traže naloge. Nakon toga slijedi sudski proces i istraga koja pomaže tužiteljstvu. Detektivi se mogu pojaviti i na sudu u svojstvu svjedoka, no većinu daljnje istrage vodi Okružno tužiteljstvo.

Dramatičnost seriji često dodaju priznanja optuženih koja znaju biti jako surova, ali znaju i izazvati suosjećanje prema optuženo što stvara problem za tužitelje. Još jedan segment dramatičnosti je situacija kad tužiteljstvo izda nalog za uhićenje. Nakon što izda nalog, scena se odmah prebaci na mjesto gdje optuženi boravi i prikazuje detektive kako uhićuju optuženog.

Stil uredi

Lokalna boja uredi

Serija ima velik broj distinktnih stilskih poboljšanja. Serija je snimana u New Yorku i poznata je po dodavanju mnogo lokalne boje. U nedavnim sezona, njujorški gradonačelnici Rudy Giuliani i Michael Bloomberg, odvjetnik William Kunstler i kongresnik iz Bronxa Jose E. Serrano su svi nastupili u seriji dodavajući joj dodatnu realnost.

Iako je većina lokacija realna, postoje dvije iznimke. Fiktivni Koledž Stuyvesant (koji sliči Sveučilištu u New Yorku), Koledž Gramercy i Sveučilište Hudson su često korišteni za scene koje se događaju u školama, a tabloid New York Ledger, koji je fiktivan, je uvelike je temeljen na tabloidu New York Post.

U seriji su se često prikazivale postojeće New York Daily News (Dnevnik).

Poznati stanovnici grada su također imali kameo nastupe u seriji, kao što su Donna Hanover i Fran Lebowitz nastupili kao suci.

Dana 14. rujna 2004. jedna ulica koja vodi prema molu Chelsea je preimenovana u "Law & Order Way" (en. Staza "Zakon i red"), u počast seriji.[3]

Legitimni kazališni telent uredi

Kako se i interijeri i eksterijerne scene snimaju u New Yorku, serija ima pristup mnogim glumcima koji glume u kazalištu, a u seriji se pojavljuju ili kao gosti ili kao stalni članovi postave. Često su ti glumci dostupni za snimanje tijekom dana jer imaju predstave navečer ili snimaju između predstava. Pokojni Jerry Orbach (Lennie Briscoe) je imao dugogodišnju karijeru na Broadwayju, kao i njegov kolega iz serije Jesse L. Martin (Ed Green). Ostali kazališni glumci koji su imali gostovanja su Tovah Feldshuh i Philip Bosco.

Slika i zvuk uredi

Većina promjena lokacije popraćena je sa crnim ekranom i bijelim tekstom na tom ekranu. Taj tekst govori gdje će biti sljedeća lokacija i koji je datum. U nekim epizodama, uglavnom otmicama, na dnu bi se pojavljivalo i vrijeme koje je odbrojavalo kako bi se postigla veća napetost.

Ta promjena popraćena je i zvukom danas poznatim kao "chung chung" zvuk. U originalu je trebao zvučati kao zatvaranje zatvorskih vrata. Glumac Dann Florek (Donald Cragen) je zvuk opisao kao "doink doink",[4] dok ga je glumac Richard Belzer (John Munch) opisao kao zvuk sučevog malja. Prema IMDb.com zvuk je nastao kombiniranjem više zvukova u jedan, uključujući i zvuk koji je skupina fratara stvarala dok je lupala po podu.

Portretiranje likova uredi

Serija policajce i tužitelje koje portretira prikazuje kao poštene profesionalce koji se pri rješavanju slučaja uglavnom drže pravila, no nerijetko se dogodi da neki policajac i/ili tužitelj prekrši pravila ili slučaj uzme preosobno. Uz izuzetak finala 6. i 8. sezone, slučajevi rijetko imaju sekundarnu priču, a privatni život likova spominje se samo u prolazu.

Pravne netočnosti uredi

Od 5. sezone pa do danas, Okružno tužiteljstvo je nekoliko puta zahtijevalo smrtnu kaznu za neke optuženike. U nekim od tih epizoda optuženi su stvarno ubijeni. No, sve od legalizacije smrtne kazne u saveznoj državi New York, nitko nije ubijen. Baš zbog toga, država New York je smrtnu kaznu proglasila neustavnom i neprimjenjivom, tako da je zadnja primijenjena smrtna kazna u državi New York bila još tijekom 1970-ih.

Likovi uredi

Zakon i red je poznat po mnogim izmjenama u glumačkoj postavi.

No, pet glumaca su iznimke. Tih pet glumaca svoje likove su tumačili skoro 10 sezona, a neki i više. Tih pet glumaca i njihovi likovi su:

Lik Glumac Pozicija Sezone
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Max Greevey George Dzundza Viši detektiv (narednik) Glavni
Mike Logan Chris Noth Niži detektiv Glavni
Donald Cragen Dann Florek Šef postaje (kapetan) Glavni Gost Gost Gost
Ben Stone Michael Moriarty Izvršni pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Paul Robinette Richard Brooks Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni Gost Gost
Adam Schiff Steven Hill Okružni tužitelj Glavni
Phil Cerreta Paul Sorvino Viši detektiv (narednik) Glavni
dr. Elizabeth Olivet Carolyn McCormick Psiholog Gost Glavni Gost Gost Gost
Lennie Briscoe Jerry Orbach Viši detektiv Glavni
Anita Van Buren S. Epatha Merkerson Šef postaje (poručnik) Glavni
Claire Kincaid Jill Hennessy Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Jack McCoy Sam Waterston Izvršni pomoćnik okružnog tužitelja (sezone 5-17)
okružni tužitelj (sezone 18-20)
Glavni
Rey Curtis Benjamin Bratt Niži detektiv Glavni Gost
Jamie Ross Carey Lowell Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni Gost
Abbie Carmichael Angie Harmon Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Ed Green Jesse L. Martin Niži detektiv (sezone 10-16)
Viši detektiv (sezone 17-18)
Glavni
Nora Lewin Dianne Wiest Privremeni okružni tužitelj Glavni
Serena Southerlyn Elisabeth Röhm Pomonik okružng tužitelja Glavni
Arthur Branch Fred Dalton Thompson Okružni tužitelj Glavni
Joe Fontana Dennis Farina Viši detektiv Glavni
Alexandra Borgia Annie Parisse Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Nick Falco Michael Imperioli Niži detektiv Glavni Gost
Nina Cassidy Milena Govich Niži detektiv Glavni
Connie Rubirosa Alana de la Garza Pomoćnik okružnog tužitelja Glavni
Cyrus Lupo Jeremy Sisto Niži detektiv (sezona 18)
Viši detektiv (sezone 18-20)
Glavni
Michael Cutter Linus Roache Izvršni pomoćnik okružnot tužitelja Glavni
Kevin Bernard Anthony Anderson Niži detektiv Glavni

Epizode uredi

Sezona epizoda Originalna premijera
Prva prikazana Posljednja prikazana
1 22 13. 9. 1990 (1990-09-13) 9. 6. 1991 (1991-06-09)
2 22 17. 9. 1991 (1991-09-17) 12. 5. 1992 (1992-05-12)
3 22 23. 9. 1992 (1992-09-23) 19. 5. 1993 (1993-05-19)
4 22 15. 9. 1993 (1993-09-15) 25. 5. 1994 (1994-05-25)
5 23 21. 9. 1994 (1994-09-21) 24. 5. 1995 (1995-05-24)
6 23 20. 9. 1995 (1995-09-20) 22. 5. 1996 (1996-05-22)
7 23 18. 9. 1996 (1996-09-18) 21. 5. 1997 (1997-05-21)
8 24 24. 9. 1997 (1997-09-24) 20. 5. 1998 (1998-05-20)
9 24 23. 9. 1998 (1998-09-23) 26. 5. 1999 (1999-05-26)
10 24 22. 9. 1999 (1999-09-22) 24. 5. 2000 (2000-05-24)
11 24 18. 10. 2000 (2000-10-18) 23. 5. 2001 (2001-05-23)
12 24 26. 9. 2001 (2001-09-26) 22. 5. 2002 (2002-05-22)
13 24 2. 10. 2002 (2002-10-02) 21. 5. 2003 (2003-05-21)
14 24 24. 9. 2003 (2003-09-24) 19. 5. 2004 (2004-05-19)
15 24 22. 9. 2004 (2004-09-22) 18. 5. 2005 (2005-05-18)
16 22 21. 9. 2005 (2005-09-21) 17. 5. 2006 (2006-05-17)
17 22 22. 9. 2006 (2006-09-22) 18. 5. 2007 (2007-05-18)
18 18 2. 1. 2008 (2008-01-02) 21. 5. 2008 (2008-05-21)
19 22 5. 11. 2008 (2008-11-05) 3. 6. 2009 (2009-06-03)
20 23 25. 9. 2009 (2009-09-25) 24. 5. 2010 (2010-05-24)

Rejting uredi

Sezona Početak Kraj Epizode Emitiranje Pozicija Gledatelji
(u milijunima)
1. 1990. - 1991. 13. rujna 1990. 9. lipnja 1991. 22 Utorak 22:00 #46 12.0
2. 1991. - 1992. 17. rujna 1991. 14. svbinja 1992. 22 #43 12.3
3. 1992. - 1993. 23. rujna 1992. 19. svbinja 1993. 22 Srijeda 22:00 #49 10.5
4. 1993. - 1994. 15. rujna 1993. 25. svbinja 1994. 22 #38[5] 11.9[5]
5. 1994. - 1995. 21. rujna 1994. 24. svbinja 1995. 23 #27[6] 11.6[6]
6. 1995. - 1996. 20. rujna 1995. 22. svbinja 1996. 23 #24[7] 10.9[7]
7. 1996. - 1997. 18. rujna 1996. 21. svbinja 1997. 23 #27[8] 10.5[8]
8. 1997. - 1998. 24. rujna 1997. 20. svbinja 1998. 24 #24[9] 14.1[9]
9. 1998. - 1999. 23. rujna 1998. 26. svbinja 1999. 24 #20[10] 13.8[10]
10. 1999. - 2000. 22. rujna 1999. 24. svbinja 2000. 24 #13[11] 16.3[11]
11. 2000. - 2001. 18. listopada 2000. 23. svbinja 2001. 24 #11[12] 17.7[12]
12. 2001. - 2002. 26. rujna 2001. 22. svbinja 2002. 24 #7[13] 18.7[13]
13. 2002. - 2003. 2. listopada 2002. 21. svbinja 2003. 24 #10[14] 17.3[14]
14. 2003. - 2004. 24. rujna 2003. 19. svbinja 2004. 24 #14[15] 15.9[15]
15. 2004. - 2005. 22. rujna 2004. 18. svbinja 2005. 24 #25[16] 13.0[16]
16. 2005. - 2006. 21. rujna 2005. 17. svbinja 2006. 22 #35[17] 11.2[17]
17. 2006. - 2007. 22. rujna 2006. 18. svbinja 2007. 22 Petak 22:00 #54[18] 9.4[18]
18. 2007. - 2008. 2. siječnja 2008. 21. svbinja 2008. 18 Srijeda 22:00 #38[19] 10.7[19]
19. 2008. - 2009. 5. studenog 2008. 3. lipnja 2009. 22 #62[20] 8.2[20]
20. 2009. - 2010. 25. rujna 2009. 24. svbinja 2010. 23 Petak 20:00
Ponedjeljak 22:00
#60[21] 7.2[21]

Nagrade uredi

Godina Nagrada Kategorija Ishod Primatelj(i)
1991. Emmy Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Michael Moriarty
1992. Emmy Najbolja serija Nominacija
Emmy Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Michael Moriarty
Zlatni globus Najbolja serija Nominacija
1993. Emmy Najbolja serija Nominacija
Emmy Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Michael Moriarty
Nagrada Edgar Najbolja epizoda u seriji Osvojeno René Balcer i Michael S. Chernuchin
za "Conspiracy"
1994. Emmy Najbolja serija Nominacija
Emmy Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Michael Moriarty
Zlatni globus Najbolja serija Nominacija
Zlatni globus Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Michael Moriarty
1995. Emmy Najbolja serija Nominacija
Zlatni globus Najbolja serija Nominacija
Zlatni globus Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Sam Waterston
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
1996. Emmy Najbolja serija Nominacija
Nagrada Norman Felton
(Ceh filmskih producenata)
Producent godine Osvojeno
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
1997. Emmy Najbolja serija Osvojeno
Nagrada Edgar Najbolja epizoda u seriji Osvojeno I. C. Rapoport i Ed Zuckerman
za "Deadbeat"
Nagrada Peabody Osvojeno
Emmy Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Sam Waterston
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
1998. Emmy Najbolja serija Nominacija
Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji Nominacija Steven Hill
Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji Nominacija Benjamin Bratt
Zlatni globus Najbolja serija Nominacija
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji Nominacija Sam Waterston
Nagrada Edgar Najbolja epizoda u seriji Osvojeno Richard Sweren, Simon Wincelberg i Ed Zuckerman
za "Double Down"
Ceh scenarista Najbolja epizoda Osvojeno René Balcer i Richard Sweren
za "Entrapment"
Nagrada Silver Gavel Najbolja epizoda u seriji Osvojeno René Balcer
za "DWB"
1999. Emmy Najbolja serija Nominacija
Najbolji glavni glumac u seriji Nominacija Sam Waterston
Najbolji sporedni glumac u dramskoj seriji Nominacija Steven Hill
Zlatni globus Najbolja serija Nominacija
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
Najbolji glavni glumac u seriji Osvojeno Sam Waterston
Nagrada Edgar Najbolja epizoda u seriji Osvojeno René Balcer i Richard Sweren
za "Bad Girl"
Nagrada Silver Gavel Najbolja epizoda u seriji Osvojeno René Balcer
za "Hate"
2000. Nagrada Edgar Najbolja epizoda u seriji Osvojeno René Balcer
za "Refuge, Part 2"
Emmy Najbolja serija Nominacija
Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji Nominacija Sam Waterston
Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji Nominacija Jerry Orbach
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
2001. Emmy Najbolja serija Nominacija
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
2002. Emmy Najbolja serija Nominacija
Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
2004. Ceh filmskih glumaca Najbolja izvedba ansambla u seriji Nominacija
2005. Ceh filmskih glumaca Najbolji glavni glumac u seriji[22] Osvojeno Jerry Orbach

DVD izdanja uredi

Ime DVD-a
(engleski)
Naslovnica
Izdanja
Regija 1
Regija 2
Regija 4
Kompletna prva sezona
(The Complete 1st Season)
15. listopada 2002. 16. lipnja 2003. 14. travnja 2003.
Kompletna druga sezona
(The Complete 2nd Season)
4. svibnja 2004. 28. veljače 2005. 19. siječnja 2005.
Kompletna treća sezona
(The Complete 3rd Season)
24. svibnja 2005. 21. studenog 2005. 8. ožujka 2006.
Kompletna četvrta sezona
(The Complete 4th Season)
6. prosinca 2005. 17. srpnja 2006. 19. rujna 2006.
Kompletna peta sezona
(The Complete 5th Season)
3. travnja 2007. 23. srpnja 2007. 30. srpnja 2007.
Kompletna šesta sezona
(The Complete 6th Season)
N/A 16. lipnja 2008. N/A
Kompletna sedma sezona
(The Complete 7th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna osma sezona
(The Complete 8th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna deveta sezona
(The Complete 9th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna deseta sezona
(The Complete 10th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna jedanaesta sezona
(The Complete 11th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna dvanaesta sezona
(The Complete 12th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna trinaesta sezona
(The Complete 13th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna četrnaesta sezona
(The Complete 14th Season)
14. rujna 2004. N/A N/A
Kompletna petnaesta sezona
(The Complete 15th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna šesnaesta sezona
(The Complete 16th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna sedamnaesta sezona
(The Complete 17th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna osamnaesta sezona
(The Complete 18th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna devetnaesta sezona
(The Complete 19th Season)
N/A N/A N/A
Kompletna dvadeseta sezona
(The Complete 20th Season)
N/A N/A N/A

Zakon i red u ostalim medijima uredi

Ogranci uredi

Popularnost ove serije rezultirala je stvaranjem cijele franšize. Iz franšize su, osim ove, poznate još 3 serije: Zakon i red: Odjel za žrtve, Zakon i red: Zločinačke nakane i Zakon i red: Suđenje pred porotom. Suđenje pred porotom ukinuto je samo nakon 12 epizoda zbog slabe gledanosti i tako je postala prva serija iz franšize (zasad i jedina) koja je ukinuta. Svaki ogranak koristi istu uvodnu glazbu, ali u drugačijoj verziji.

Posljednji ogranak bila je serija Conviction, koja je također ukinuta. Ta serija nije pravi ogranak Zakona i reda jer nije imala niti prefiks Zakon i red, niti istu uvodnu glazbu niti isti način promjene scena. Jedina veza između prave franšize i ove serije je glumica Stephanie March (koja glumi Alexandru Cabot) i kameo nastup Freda Daltona Thompsona (koji je u Zakonu i redu glumio Arthura Brancha). Ova serija uopće ne prikazuje policijsku istragu i prikazuje život tužitelja, a ne samo slučajeve na sudu.

Britanska verzija uredi

Britanska TV kuća ITV naručila je 13 epizoda serije koja će se zvati Zakon i red: UK. Scenarij prvih 13 epizoda biti će temeljen na scenarijima starijih epizoda Zakona i reda. Seriju će producirati Kudos u suradnji sa Wolf Filmsom i NBC-om.[23]

Podudaranje s drugim serijama uredi

Zakon i red se 6 puta podudarao sa ostalim NBC-jevim serijama:

  • "Charm City" (Zakon i red ep. 6–13), nastavljena u epizodi "For God and Country" (Homocid: Život na ulici ep. 4–12)
  • "Baby, It's You – Part I" (Zakon i red ep. 8–6), nastavljena u epizodi "Baby, It's You – Part II" (Homocid: Život na ulici ep. 6–5)
  • "Sideshow – Part I" (Zakon i red ep. 9–14), nastavljena u epizodi "Sideshow – Part II" (Homocid: Život na ulici ep. 7–15)
  • "Entitled – Part I" (Zakon i red: Odjel za žrtve ep. 1–15), nastavljena u epizodi "Entitled – Part II" (Zakon i red ep. 10–14)
  • "Tombstone" (Zakon i red ep. 15–20), nastavljena u epizodi "Skeleton" (Zakon i red: Suđenje pred porotom ep. 1–8)
  • "Design" (Zakon i red: Odjel za žrtve ep. 7–2), nastavljena u epizodi "Flaw" (Zakon i red ep. 16–2)

Iako se ne smatra pravim podudaranjem epizoda, Mike Logan (Chris Noth) je nastupio u zadnjoj sceni epizode "Law and Disorder" (Homocid: Život na ulici ep. 3–15) koja se u cijelosti događa u Baltimoreu. U sceni Logan predaje zatvorenika (John Waters) Franku Pembletonu (Andre Braugher). Njih dvojica ulaze i u malu raspravo o tome koji je grad bolji: New York ili Baltimore.

Televizijski film uredi

Snimljen je i TV film pod naslovom Exiled: A Law & Order Movie (1998.) koji govori o sudbini det. Mikea Logana, jednog od popularnih likova koji je napustio seriju. Nakon filma, gdje je otkrivena njegova sudbina nakon napuštanja 27. postaje i kako se iskupio za svoju grešku, Logan je postao redoviti član postave Zločinačkih nakana.

Igre uredi

Napravljene su i 4 igre za računalo prema franšizi Zakon i red. Tri igre temelje se na likovima iz Zakona i reda, a jedna na Zločinačkim nakanama:

  • Law & Order: Dead on the Money
  • Law & Order: Double or Nothing
  • Law & Order: Justice is Served
  • Law & Order: Criminal Intent

Knjige uredi

Izdane su i četiri knjige prema franšizi Zakon i red:

  • Law and Order: Dead Line - kriminalistička knjiga s pravim likovima iz serije.
  • Law & Order: The Unofficial Companion - knjiga napisana u suradnji s Dickom Wolfom koja sadrži intervjue sa glumcima, scenaristima i producentima.
  • Law & Order: Crime Scenes - knjiga koju je napisao Dick Wolf, a prikazuje ideje za postavljenje scena zločina u seriji.
  • True Stories of Law & Order - kronika od 25 stvarnih slučajevima prema kojima su temeljene epizode iz serije.

Izvori uredi

  1. Serija Gunsmoke
  2. „Gotov Zakon i red. Arhivirano iz originala na datum 2010-05-29. Pristupljeno 2011-04-06. 
  3. „Povjerenik Oliver predstavlja "Law & Order Way"”. NYC.gov. Arhivirano iz originala na datum 2012-06-07. Pristupljeno 14. rujna 2009. 
  4. „Zvuk "doink doink". RickBreslin.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-09. Pristupljeno 22. listopada 2005. 
  5. 5,0 5,1 Moore, Frazier (8. 07. 1994.). „Newsmagazines crowd into top of ratings”. Sun Sentinel: str. 4E. Arhivirano iz originala na datum 2011-06-04. Pristupljeno 22. 03. 2010. 
  6. 6,0 6,1 „TV Ratings: 1994–1995”. ClassicTVHits.com. Pristupljeno 02-12-2010. 
  7. 7,0 7,1 „TV Ratings: 1995–1996”. ClassicTVHits.com. Pristupljeno 02-12-2010. 
  8. 8,0 8,1 „TV Ratings: 1996–1997”. ClassicTVHits.com. Pristupljeno 02-12-2010. 
  9. 9,0 9,1 „The Final Countdown”. Entertainment Weekly Published in issue #434 May 29, 1998. Arhivirano iz originala na datum 2010-09-24. Pristupljeno 02-12-2010. 
  10. 10,0 10,1 „TV Winners & Losers: Numbers Racket A Final Tally Of The Season's Show (from Nielsen Media Research)”. GeoCities. 4. 06. 1999.. Arhivirano iz originala na datum 2009-10-29. Pristupljeno 02-12-2010. 
  11. 11,0 11,1 „Top TV Shows For 1999–2000 Season”. Variety. Pristupljeno 02-12-2010. 
  12. 12,0 12,1 „The Bitter End”. Entertainment Weekly Published in issue #598 Jun 01, 2001. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-18. Pristupljeno 02-12-2010. 
  13. 13,0 13,1 „How did your favorite show rate?”. USA Today. 28. 05. 2002.. Pristupljeno 02-12-2010. 
  14. 14,0 14,1 „Rank And File”. Entertainment Weekly Published in issue #713 Jun 06, 2003. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-19. Pristupljeno 02-12-2010. 
  15. 15,0 15,1 „I. T. R. S. Ranking Report: 01 Thru 210”. ABC Medianet. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-30. Pristupljeno 02-12-2010. 
  16. 16,0 16,1 „Primetime series”. The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 27. 05. 2005.. Arhivirano iz originala na datum 2007-05-19. Pristupljeno 02-12-2010. 
  17. 17,0 17,1 „Series”. The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 26. 05. 2006.. Arhivirano iz originala na datum 2006-12-08. Pristupljeno 02-12-2010. 
  18. 18,0 18,1 „2006–07 primetime wrap”. The Hollywood Reporter. Nielsen Business Media. 25. 05. 2007.. Pristupljeno 02-12-2010. [mrtav link]
  19. 19,0 19,1 „Season Program Rankings from 09/24/07 through 05/25/08”. ABC Medianet. 28. 05. 2008.. Pristupljeno 02-12-2010. 
  20. 20,0 20,1 „Season Program Rankings from 09/22/08 through 05/17/09”. ABC Medianet. 19. 05. 2009.. Pristupljeno 02-12-2010. 
  21. 21,0 21,1 „Full Series Rankings For The 2009–10 Broadcast Season”. Deadline. 27. 05. 2010.. Pristupljeno 06-06-2010. 
  22. Nagrada je Orbachu dodijeljena posthumno zbog njegove smrti 2004.
  23. James Welsh, "Pisac 'Torchwooda' će voditi britanski 'Zakon i red' Arhivirano 2008-01-11 na Wayback Machine-u," Digital Spy.

Eksterni linkovi uredi