Lav VIII (papa)

Lav VIII. je bio papa od srpanj 964. do 1. ožujka 965. godine, poznat kao prvi papa nakon zavšetka razdoblja poznatog kao pornokracija, odnosno jedini papa kojega Katolička crkva smatra i protupapom. Takva je situacija nastala zbog specifičnih okolnosti vezanih uz sukob rimsko-njemačkog cara Otona I Velikog sa njegovim prethodnikom Ivanom XII. Početkom 962. je Oton kao njemački kralj došao u Rim gdje ga je Ivan XII okrunio za cara (i kralja Italije) u zamjenu za vojnu i političku podršku Papinskoj Državi. Međutim, čim se Oton povukao iz Italije, Ivan XII se okrenuo njegovim neprijateljima, te pokušao stupiti u vezu sa Mađarima i Bizantom. Čuvši za to, Oton je pokrenuo vojsku na Rim, prisilivši Ivana XII na bijeg. Oton je u Rimu sazvao sinod na kome je u prosincu 963. Ivan XII svrgnut s mjesta pape, a novim papom proglašen protoserinus (laički službenik) koji je dobio ime Lav VIII.

Lav VIII.
Leo Octavus

Papinstvo počelo srpanj 964.
Papinstvo završilo 1. ožujka 965.
Prethodnik Benedikt V.
Nasljednik Ivan XIII.
Rođen
Rim, Italija
Ostali pape imena Lav

U veljači 964. se Oton povukao iz Rima, a Ivan je to iskoristio kako bi sa naoružanim pristašama napao Rim i natjerao Lava u bijeg. Ivan je nakratko nastavio svoj pontifikat i organizirao vlastiti sinod na kome je Lav svrgnut. Kada je Lav iznenada umro, narod u Rimu je za njegovog nasljednika izabrao Benedikta V. Međutim, već u srpnju je Otonova vojska ponovno došla u Rim, a s njom i Lav. Organiziran je novi sinod na kome je Benedikt svrgnut, a pri tome je sam mirno predao svoje papske ovlasti Lavu.

Lav je, prema nekim navodima, Otonu u zamjenu za podršku priznao pravo investiture, što je kasnije postalo predmetom političkih i historiografskih kontroverza. Umro je nekoliko mjeseci kasnije a zamijenio ga je Ivan XIII.