Lara Croft: Tomb Raider

Lara Kroft: Pljačkaš grobnica je filmska adaptacija serijala video igrice engl. Tomb Raider. Ovaj film je režirao Sajmon Vest. Glavnu ulogu tumači Andželina Žoli. Film je prvi put prikazan 15.06.2001. u SAD. Lara Kroft: Kolevka života je nastavak koji je prvi put prikazan 2003. godine.

Lara Croft: Tomb Raider
RežijaSimon West
Producent
Scenario
sinopsis:
PredložakTomb Raider; autor:
Core Design
Uloge
MuzikaGraeme Revell
FotografijaPeter Menzies Jr.
Montaža
StudioMutual Film Company
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
11. 6. 2001 (2001-06-11) (premijera)
Trajanje100 min.
Zemlja Sjedinjene Države
 Ujedinjeno Kraljevstvo
 Japan
 Njemačka
Jezikengleski
Budžet115 mil. $
Bruto prihod274,703.340 $
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Lara Croft Tomb Raider: The Cradle of Life

Radnja uredi

 
Sakriven Ta Keo u Kambodži

Lara Kroft je pripadnica britanske aristokratije. Pohađala je najelitnije škole. Ona vodi dvostruki život: kao kolekcionar izgubljenih antikviteta koji ih nabavlja na sve moguće (čak i sumnjive) načine i upuőta se u razne avanture. Uz to ona vlada borilačkim veštinama zahvaljujući svom robotizovanom oponentu Sajmonu.

Na samom početku filma Lara Kroft se nalazi u egipatskoj grobnici tražeći dijamant na jednoj strani dvorane. Dok mu se približavala iznenada ju je napao veliki robot. Posle intenzivne borbe ona onesposobljava robota. Lara uzima dijamant za koji se ispostavlja da je memorijska kartica sa natpisom "Laras Party Mix". Priključuje ga za laptop unutar robota i pušta muziku. Posle ovoga se otkriva da je ova scena odigrana u areni za vežbanje u Larinoj kući i da je, radi vežbe, robota programirao njen pomagač Bryce.

Uprkos njenoj uzbudljivoj profesiji i životu u izobilju, Lara ne može da prežali svog oca, Lorda Krofta (Džon Vojt). U noći godišnjice smrti Lorda Krofta, u kojoj bi planete trebalo da se poređaju u istu liniju, Lara će se susresti sa organizacijom "Iluminati", tj. sa Pauelom (Ijan Glen) koji je u potrazi za relikvijom kojom može da se kontroliše vreme, pa čak i smrt. Uz pomoć svog tima za visoku tehnologiju, Lara putuje na egzotične lokacije u potrazi za artefaktom, pa će se, između ostalog, naći u azijskom hramu koji čuvaju smrtonosni kameni majmuni? Pored Žolijeve, u ovom filmu snimanom na lokacijama u Velikoj Britaniji, Islandu i Kambodži, uloge tumače I Noa Tejlor, Kris Beri, Danijel Krejg, Rejčel Eplton, Jan Glen i mnogi drugi.

Prva faza svrstavanja planeta Sunčevog sistema u jednu liniju je počela. Ova pojava se dešava svakih 5000 godina. u Veneciji, Iluminati traže ključ sjedinjavanja sva tri dela "trougla" koje se mora izvršiti do kraja poslednje faze poravnavanja planeta. Gospodin Powell, iluminat, sve uverava da su skoro spremni, ali zapravo nema ideju gde da pronađe ključ.

Larin batler, Hilari, pokušava da je zainteresuje za neke projekte ali ona ih ignoriše. 15. maj je dan, po Hilarijevom uverenju, kada je Larin otac pre mnogo godina nestao. Ona još nije prebolela ovaj gubitak.

Kasnije te noći, Lara je imala san koji je podseća šta joj je otac rekao o svrstavanju planeta i o predmetu koji se zove "Svetlosni trougao". Kada se probudila bila je svesna otkucavanja sata. Tražeći ga, ona otkriva tajnu odaju u kojoj je stari sat koji je odjednom počeo da otkucava. Brusu ga istražuje i otkriva čudnu spravu sakrivenu unutar sata.

Pošto ta sprava liči na sat, Lara se konsultuje sa prijateljem njenog oca a ujedno i stručnjakom za satove gospodinom Vilsonom. Ona je uverena da je ta sprava povezana sa "Svetlosnim trouglom" ali Vilson joj govori da ne zna ništa o tome. Lara se susreće sa Aleksom Vestom, kolegom pljačkašem grobnica sa bezobzirnim metodama. Oni se jedno drugom sviđaju ali Lara ne može trpeti njegov stav. Te noći Laru kontaktuje Vilson i govori joj da je dao njeno ime Manfredu Pauelu da bi mogli razgovarati o satu. Zapravo je i Vilson član Iluminata.

Sledećeg dana, Lara dolazi kod Pauela i pokazuje mu fotografije sata. Kasnije, dok je diskutovala sa Brusom, ona govori kako je Powell lagao o svom znanju. Te noći naoružane trupe provaljuju u njenu kuću i kradu sat.

Sledećeg jutra, Lara dobija pismo od oca koje je trebala da dobije posle početka poravnavanja planeta. U pismu joj je otac objasnio da je sat ključ za spajanje dva dela mističnog "Svetlosnog trougla". Jedan deo je bio sakriven u Kambodži a drugi u Sibiru, u razrušenom gradu. otac je upućuje da uništi ta dva dela pre nego što ih Iluminati pronađu.

Lara odlazi u potragu za delovima "Svetlosnog trougla" i tu počinje zaplet.

Uloge uredi

Spoljašnje veze uredi

Reference uredi