Laodika I (3. vijek pne.) je bila helenistička princeza, a kasnije i supruga seleukidskog kralja Antioha II. Prema Euzebiju, bila je kći princa Aheja, odnosno unuka kralja Seleuka, te tako i Antiohova rođaka. Njen drugi rođak je bio Atal I, kralj Pergama.

Oko godine 250. pne. se Antioh od nje razveo i razbaštinio joj djecu, uključujući sina Seleuka, kako bi se mogao vjenčati za egipatsku princezu Bereniku, kći kralja Ptolemeja II, i tako okončao drugi sirijski rat. Antioh je kasnije svog najstarijeg sina sa Berenikom proglasio prijestonasljednikom.

Oko godine 246. pne. Ptolemej II je umro, što je Antioh iskoristio kako bi se pomirio s Laodikom. Međutim, ubrzo nakon toga je umro, pri čemu neki izvori tvrde da je to bio rezultat Laodikinog trovanja. Laodika je potom objavila kako je Antioh na samrtnoj postelji Seleuka proglasio svojim nasljednikom, a nju regentom. Kako bi osigurala prijestolje, dala je otrovati Bereniku i njenog sina.

To je Berenikin brat, egipatski kralj Ptolemej III Eurget, iskoristio kao povod da bi protiv Laodike i njenog sina Seleuka započeo treći sirijski ili Laodikejski rat. Dok je on trajao, Seleukov mlađi i ambiciozni brat Antioh Hijeraks je, uz podršku majke, sebe proglasio nezavisnim vladarom u Maloj Aziji. Zahvaljujući tome je Antioh na kraju izgubio rat s Egipćanima.

Što se na kraju dogodilo s Laodikom nije poznato, ali se pretpostavlja da je umrla prije 236. pne.