Lamah (grčki: Λάμαχος, latinski: Lamachus) je bio atenski vojskovođa iz doba peloponeskog ratra. Prvu je komandu imao još 435. pne. a značajna ličnost atenske politike je bio u 420-ima pne.[1] Aristofan ga je satirički prikazao u Aharnjanima, a kasnije pohvalio uspomenu na njega u Žabama. Najpoznatiji je kao jedan od trojice komandanata (uz Nikiju i Alkibijada) zaduženih za sicilijansku ekspediciju.

Lamah je bio poznat po temperamentnoj naravi i spremnosti da preuzima rizike u borbi, ali i osobnom siromaštvu zbog čegaje često od drugih vojnika i oficira posuđivao novac za odjeću i obuću.[2]

Kada je atenska ekspedicija 415. pne. došla na Siciliju, Lamah je tražio da se smjesta udari na Sirakuzu, najmoćniji od tamošnjih gradova, smatrajući kako je u tom trenutku nepripremljen za obranu. Međutim, Alkibijad je umjesto toga predložio da Atenjani prije toga organiziraju veliki savez s drugim sicilijanskim gradovima, a što je prihvatio i Nikija. Suvremeni historičar Donald Kagan smatra kako je time Atena propustila prvu, i možda jedinu, šansu da pohod završi s brzim uspjehom.[3] Uslijedila je duga opsada i niz okršaja, uključujući jedan u kome je, godinu dana kasnije, poginuo i Lamah.

Izvori uredi

Fusnote uredi

  1. Henry Dickinson Westlake and Simon Hornblower, "Lamachus," from The Oxford Classical Dictionary, Simon Hornblower and Antony Spawforth ed.
  2. West, Notes on Certain Athenian Generals of the Year 424-3 B.C.
  3. Kagan, The Peloponnesian War

Eksterni linkovi uredi