La guerra gaucha

La guerra gaucha (sh. Rat gaučosa) je argentinski crno-bijeli historijski film snimljen 1942. godine u režiji Lucasa Demarea, koji se smatra jednim od najskupljih i najambicioznijih argentinskih filmova 1940-ih i koji je poznat kao prvi dobitnik nacionalne filmske nagrade Srebrni kondor.

La guerra gaucha
kino-poster
RežijaLucas Demare
ScenarioUlyses Petit de Murat
Homero Manzi
PredložakLa guerra gaucha; autor:
Leopoldo Lugones
UlogeEnrique Muiño
Francisco Petrone
Ángel Magaña
Sebastián Chiola
Amelia Bence
René Mugica
MuzikaLucio Demare
Jorge Di Lauro
FotografijaBob Roberts
DistribucijaArtistas Argentinos Asociados
Estudios San Miguel
Datum(i) premijere
20. 11. 1942 (1942-11-20)
Trajanje95 min.
Zemlja Argentina
Jezikšpanski

Temelji se na istoimenoj zbirci priča Leopolda Lugonesa. Radnja se događa 1817. u provinciji Salta na sjeverozapadu Argentine za vrijeme rata za nezavisnost i prikazuje kako se gerilski borci za nezavisnost pod Martinom Guemesom bore protiv španske rojalističke vojske.

Jedan od važnih poticaja za snimanje je bila je eskalacija drugog svjetskog rata, koja je duboko podijelila argentinsku javnost oko toga treba li se Argentina priključiti Osovini, Saveznicima ili ostati neutralna. Tvorci filma su nastojali, podsjećanjem na slavne epizode iz prošlosti, apelirati na nacionalno jedinstvo. Za potrebe filma je nekoliko studija i sineasta, kako bi što bolje iskoristili svoje resurse, osnovalo veliko poduzeće Artistas Argentinos Asociados (po uzoru na američki United Artists). To je omogućilo snimanje na autentičnim lokacijama u Salti, ali i korištenje hiljada statista, što je tada bilo nezapamćeno u argentinskoj kinematografiji.

La guerra gaucha je nakon premijere dobila izvrsne kritike, a u kino-dvoranama je ostala punih devetnaest tjedana, postavši jednim od najgledanijih filmova svog vremena, a tvorcima omogućila da bez problema povrate ogromna uložena sredstva.

Vanjske veze uredi