Kvint Petilije Cerijalis

Kvint Petilije Cerijalis Cezije Ruf (Quintus Petilius Cerialis Caesius Rufus, cca. 30 - ?) bio je rimski vojskovođa, poznat po tome što je ugušio Batavsku pobunu.

Prvi put se istakao kao legat IX hispanske legije u Britaniji, kada je 60/61. pod komandom Gaja Svetonija Paulina sudjelovao u gušenju Budikinog ustanka. Pri tome je doživio neuspjeh prilikom pokušaja da spasi Kamolodunum (Colchester) od ustaničke opsade.

U Godini četiri cara 68/69. je kao Vespazijanov rođak zarobljen i uzet kao talac od Vitelijevih pristaša. Iz zarobljeništva je uspio pobjeći, te organizirati konjičku jedinicu koja je Vespazijanu pomogla zauzeti Rim.

Godine 70. je kao komandant XIV legije Gemina poslan na sjever gdje je porazio pobunjene Batavce pod Gajem Julijem Civilisom. Godine 71. je imenovan za guvernera Britanije. Tamo je vodio pohod protiv Brigantes|Briganata na sjeveru današnje Engleske. U Rim se vratio 74. kao suffect consul. Godine 83. je još jednom služio kao konzul zajedno sa Domicijanom.

Tacit ga opisuje kao hrabrog, ali nepromišljenog vojskovođu, koji je često bio sklon ishod pohoda riskirati na jednu jedinu bitku; istovremeno je bio popularan među vojnicima i potpuno odan svojim pretpostavljenima.

Vanjske veze uredi


Prethodi:
Marcus Vettius Bolanus
Rimski guverneri Britanije Slijedi:
Sextus Julius Frontinus