31°48′07″N 36°35′09″E / 31.80194°N 36.58583°E / 31.80194; 36.58583

Kusair Amra
Svjetska baštinaUNESCO
Jordan


Kusair Amra na mapi Jordana
Kusair Amra
Kusair Amra
Lokacija Kusair Amre u Jordanu
Registriran:1985. (9. zasjedanje)
Vrsta:Kulturno dobro
Mjerilo:i, iii, iv
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO
Pogled sa sjevera na ostatke kaštela

Kusair Amra (arapski: قصر عمرة‎), poznat i kao Qasr Amra ili Qusayr Amra, je najpoznatiji pustinjski kaštel u današnjem istočnom Jordanu. Nalazi se na glavnom jordanskom autoputu koji povezuje istok sa zapadom države, oko 85 km istočno od Ammana. Izgrađen je početkom 8. stoljeća (vjerojatno između 711.-715.) za vladavine omejidskog kalifa Velida I. čiji je utjecaj tada rastao u tom području. Smatra se najvažnijim primjerom ranoislamskog kaštela.

Građevina je zapravo ostatak jednog od nekoliko omejidskih kompleksa izgrađenih uz sezonski tok rijeke Butum,[1] a koji je imao i kaštel od koje su ostali samo temelji. Ono što danas zovemo kaštelom su zidine ljetnikovca koji nije imao nikakvu vojnu ulogu. Najznamenitije su njegove freske na unutarnjim zidovima na kojima su naslikani prizori lova, ženski akt i na kupoli kupatila (hamam) vjeran prikaz zodijaka, te portreti šest kraljeva (uz natpise na arapskom i grčkom). To su iznimno rijetki primjerci figurativne umjetnosti, koja je bila zabranjena u islamskoj umjetnosti,[2] i rijedak primjer koji pokazuje jasne bizantske utjecaje na islamsku umjetnost. Zbog toga je Kusair Amra upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1985. godine.[3]

Izvori uredi

  1. Ostali su kaštel Kusair el Mušatta čije su freske danas u Berlinskom muzeju, te kaštela Kusair al Khajr al-Šarkui i Kusair al-Khajr al-Gharbi u kojima su sačuvani tek neki dekorativni elementi.
  2. Najsličniji su joj mozaici kaštela Kusair Hišam u Siriji.
  3. „Qasr Amra”. UNESCO. Pristupljeno 27. travnja 2011. 

Vanjske veze uredi