Kubanci je izraz koji se koristi za stanovništvo Kube, odnosno etničku grupu koja je na tom otoku nastala miješanjem afričkih robova, španskih kolonijalista i evropskih doseljenika.

Kubanci su danas uglavnom mulati, uz značajnu manjinu bijelaca, te nešto manji broj crnaca. Među njima ima relativno malo rasnih tenzija, a na otoku su negativne predrasude uglavnom orijentirane na jamajkanske imigrante.

Kubance, kao malo koji narod u zapadnoj hemisferi, karakterizira niski prirodni priraštaj. Uz mali broj rođene djece, tome pridonosi i jedan od najliberalnijih zakona o pobačaju na svijetu.

Kubanci su sve do 1950-ih sebe smatrali jednim od najevropskijih naroda Latinske Amerike, dijelom i zbog toga što su prema tadašnjim procjenama 75 % bili bijelci. Kubanska revolucija i dolazak Castrovih komunista na vlast doveo je do nagle emigracije dotadašnje, pretežno bijele društvene elite, odnosno povećanja udjela dotada inferiornih mulata i crnaca.

Kubanski politički emigranti su se početkom 1960-ih počeli naseljavati u SAD, gdje sada predstavljaju četvrtu po veličini latinoameričku etničku grupu. Njihova zajednica u SAD se odlikuje žestokim antikomunizmom, te su za razliku od ostalih Hispanoamerikanaca, skloniji dati glas republikancima nego demokratima. To je posebno naglašeno na Floridi, gdje su Kubanci imali bitan utjecaj na ishod predsjedničkih izbora 2000. i 2004. godine.