Kristofor (antipapa)

Kristofor je bio katolički (protu)-papa, čiji je sporni pontifikat trajao od listopada 903. do siječnja 904. godine. Taj se pontifikat često smješta u tzv. saeculum obscurum, period historije papinstva u kojoj su pape bile tek marionete zakrvljenih klanova rimske aristokracije, a pape imali kratke pontifikate, prekinute nasilnim svrgavanjem ili ubistvima. O Kristoforovom životu ima malo podataka; zna se da je bio rodom iz Rima, da mu se otac zvao Leo, te da je prije pontifikata služio kao kardinal u jednoj rimskoj crkvi.

Kristofor
Christophorus
Razdoblje papinstva od 903. do 904.
Prethodni protupapa Anastazije III.
Slijedeći protupapa Bonifacije VII.
Pape imena Kristofor

Njegov prethodnik Lav V je nakon samo 30 dana pontifikata ubijen; kontradiktorni podaci navode da ga je sam Kristofor dao ubiti kako bi postao papa. U svakom slučaju, i Kristofor je nakon nekoliko mjeseci skončao nasilnom smrću, iza koje je stajao novi papa Sergije III.

Kasnije historije su, usprkos nasilnog dolaska na vlast, Kristofora smatrale legitimnim papom. Službeni vatikanski popis Annuario Pontificio ga je izbacio tek početkom 20. vijeka, nakon čega se Kristofor smatra antipapom umjesto pape.