Kriks (latinski: Crixus, ? - 72. pne.) bio je galski gladijator, najpoznatiji kao jedan od vođa Trećeg robovskog ustanka protiv Rimske Republike.

Ime mu je na galskom jeziku značilo "Kovrčavi". Prije nego što je postao rob, borio se za račun galskog plemena Alobroga protiv Rimljana te u tom sukobu bio zarobljen. Poslan je u gladijatorsku školu u Kapui. Tamo je zajedno sa Spartakom organizirao bijeg gladijatora, koji je naknadno prerastao u sveopći ustanak robova i rimske sirotinje.

Kriks je postao jedan od komandanata Spartakove robovske vojske te se istakao u nekoliko bitaka u kojima su poražene rimske snage. Međutim, pred kraj godine 73. pne. Kriks se odlučio razdvojiti od Spartaka, koji se s vojskom nastojao probiti iz Italije; umjesto toga je više volio ostati u Italiji i uzdržavati se pljačkom. Njegova vojska, koja je brojala oko 30.000 ljudi, krenula je na jug. Tamo ju je sustigao konzul Lucije Gelije Publikola. Kriksov pokušaj napada nije uspio, te je poražen i ubijen u borbi.

Spartak je, čuvši za pogibiju suborca i prijatelja, organizirao pogrebne igre njemu u počast u kojima je 300 rimskih zarobljenika natjerao da se kao gladijatori bore do smrti.

U fikciji uredi

Kriks se pojavljuje kao lik u romanu Spartacus Howarda Fasta, a koji je ekraniziran dva puta:

Kriks je također jedan od likova u konceptualnom albumu Jeff Wayne's Musical Version of Spartacus gdje njegove dionice pjeva Fish.

U TV-seriji Spartacus je lik Kriksa tumači novozelandski glumac Manu Bennett.

Izvori uredi