Kratersko jezero

Kratersko jezero, takođe i vulkansko jezero, je tektonsko jezero koje se formira u vulkanskom krateru ili kalderi. Atmosferske padavine ispunjavaju krater vulkana i formiraju jezero, sve dok se ne dostigne ravnoteža između kapaciteta vode koji dospeva i kapaciteta vode koji se gubi kao posledica isparavanja, podzemne drenaže, a takođe je moguće i površinsko isticanje ako jezero ispuni krater do najniže tačke litice. Kratersko jezero prekriva aktivno grotlo vulkana i često se nazivaju vulkanska jezera. Voda u njima je tipično kisela, zasićena sa vulkanskim gasovima i mutna sa jako zelenom bojom. Jezera locirana u ugašenim vulkanima imaju slatku i bistru vodu. Bistrina vode je izrazita zbog toga što ta jezera nemaju potoke koji u njih utiču i donose taložne naslage.

Kratersko jezero, Oregon, zimi
Cuicocha, Ekvador
Ovo je glavno značenje pojma Kratersko jezero. Za druga značenja, v. Kratersko jezero (razvrstavanje).

Svetski poznato kratersko jezero je Kratersko jezero u Oregonu, Sjedinjene Američke Države. Ono se nalazi u krateru planine Mazama (engl. Mount Mazama), i to je najdublje jezero u SAD sa dubinom od 594 m. Kratersko jezero se puni kišom i snegom, nema drugih priliva vode, a takođe ni isticanje sa površine, i iz tog razloga ima najbistriju vodu od bilo kog jezera na svetu.

Najviši vulkan na svetu 6893 m. Ojos del Saldo (engl. Ojos del Saldo), ima stalno kratersko jezero oko 100 m. u prečniku na visini od 6390 m. na istočnoj strani. Ovo je najverovatnije najvišlje kratersko jezero u svetu.

Usled njihove nestabilne okoline, neka kraterska jezera postoje samo povremeno, dok druga kraterska jezera mogu biti sasvim suprotno, velika i dugotrajna; na primer Toba jezero (engl. Lake Toba) formiralo se posle erupcije pre više od 70.000 godina i ima površinu od preko 1000 kvadratnih kilometara.

Dok je većina kraterskih jezera slikovita i živopisna, neka takođe mogu biti i smrtonosna. Isticanje gasa iz Njos jezera (engl. Lake Nyos) ugušilo je 1986. godine 1800 ljudi.

Povezano uredi