Kosmodrom Vostočni

Kosmodrom Vostočni (рус. Восточный, u prevodu „Istočni”) je ruski kosmodrom koji je trenutno u izgradnji. Nalazi se u amurskoj oblasti na ruskom dalekom istoku, na 51° SGŠ. Prvo lansiranje bilo je zakazano za decembar 2015. godine, ali je u oktobru odloženo za april 2016.[1] U operativnu upotrebu bi trebalo da uđe 2017. godine. Planirano je da Vostočni postane primarni kosmodrom ruskog kosmičkog programa, kako bi se smanjila zavisnost od kosmodroma Bajkonur koji se nalazi na teritoriji Kazahstana.

Prvo lansiranje rakete Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni 28. aprila 2016. godine.

Prednosti i mane uredi

 
Vostočni
Kosmodrom Vostočni biće lociran na 51° 49′ SGŠ 128° 15′ IGD, na ruskom dalekom istoku.

U odnosu na kosmodrom Bajkonur, Vostočni ima i prednosti i mane.

Prednosti[2]
  • U prvoj fazi leta raketa-nosač ne prelazi preko gusto naseljenih delova više država. Kod lansiranja sa Bajkonura tokom prve faze leta raketa-nosač leti preko naseljenih delova Kazahstana, Rusije, Kine i Mongolije, pa postoji verovatnoća da u slučaju kvara na raketi njeni delovi padnu u neko naselje i izazovu ljudske žrtve. Kod poletanja sa Vostočnog ovaj problem je znatno manji, raketa većinom leti preko sibirske tajge koja je retko naseljena i ne preleće preko teritorije drugih država.
  • Delovi prvog stepena rakete-nosača padaju u retko naseljene predele sibirske tajge ili u okean u međunarodnim vodama. Pri lansiranju sa Bajkonura prvi stepen rakete (motori i rezervoari) po odvajanju od drugog stepena nastavljaju balističkom putanjom i padaju u kazahstanske stepe. Tokom decenija bilo je više slučajeva da su delovi prvog stepena padali ljudima na kuće, ali nije bilo žrtava. Poseban problem je prvi stepen rakete Proton, koja sagoreva izuzetno toksično gorivo, pa na mesto pada prvog stepena ove rakete moraju da izađu posebni timovi koji rade dekontaminaciju.
  • Vostočni je izgrađen nedaleko od kosmodroma Svobodni koji koriste Ruske raketne snage, tako da je bilo lako uspostaviti železničke i putne veze do novog kosmodroma.
  • Smanjeni politički rizik — Kazahstan je početkom 21. veka u nekoliko navrata blokirao lansiranje ruskih raketa iz Bajkonura pod raznim izgovorima.[3].

Primarni cilj izgradnje novog kompleksa na krajnjem istoku Rusije je da se smanji obim lansiranja iz kosmodroma Bajkonur, ali ne i da se on u potpunosti zameni novim kosmodromom, tako da će se dva kompleksa koristiti paralelno makar do isteka zakupa 2050. godine.[4] Kosmodrom Vostočni će takođe doprineti implementaciji državnog programa preseljenja stanovištva.[5]

Mane
Prvo lansiranje rakete Sojuz 2.1a sa kosmodroma Vostočni 28. aprila 2016. godine.
  • Vostočni je skoro 6° severnije od Bajkonura, što će se odraziti na masu koju rakete-nosači mogu dostaviti u orbitu.
  • U okviru Vostočnog moraće da se izgradi novi aerodrom, dok Bajkonur ima dva. Većina satelita i drugih svemirskih letelica do kosmodroma se dostavlja avionom. Vostočni će prvo koristiti lokalne aerodrome odakle će se sateliti dovoziti železnicom, a kasnije je planirana izgradnja i aerodroma u okviru kosmodroma.
  • Povećani troškovi transporta. Pogoni za proizvodnju satelita, raketa-nosača i druge opreme nalaze se u Moskvi, Samari i Željeznogorsku, koji su od Bajkonura udaljeni od 2.500 do 1.500 kilometara. Od ovih pogona do novog kosmodroma ima oko 5.500 kilometara.[6] Zbog toga je krajem maja 2015. odlučeno da se proizvodnja rakete Angara odvija u Omsku, koji je od kompleksa udaljen oko 4.900 kilometara.[7]
  • Nedostatak stambenog prostora i infrastrukture za zaposlene kosmodroma. Broj potrebnih kadrova će dostići skoro 100.000 ljudi. U početnoj fazi izgrađen je stambeni prostor za 6.200 stanovnika, što znači da će morati da se izgradi ceo grad za zaposlene veličine Blagovješčenska, koji je lokalni administrativni centar.

Lansirne rampe uredi

 
Vladimir Putin tokom obilaska radova na izgradnji, 14. oktobra 2015.

Planirano je da se na prostoru kosmodroma Vostočni izgradi ukupno sedam lansirnih rampi, po fazama:

Vidi još uredi

Reference uredi

  1. 1,0 1,1 Bodner, Matthew (14. oktobar 2015). „Putin Delays First Launch From Russia's Troubled Vostochny Cosmodrome”. TheMoscowTimes.com. Arhivirano iz originala na datum 2015-10-17. Pristupljeno 15. oktobra 2015. 
  2. „Filьm-prezentaciя telestudii Roskosmosa ob osnovnыh эtapah stroitelьstva kosmodroma «Vostočnый»”. Teleradiostudiя Roskosmosa. 
  3. „Космонавтика. Справочный. Космодромы России. Восточный”. astro.websib.ru. 2 августа 2011 год. Arhivirano iz originala na datum 2018-03-23. Pristupljeno 2016-05-04. 
  4. «Перминов: новый российский космодром „Восточный“ не заменит „Байконур“» // РИА Новости
  5. Юрий КРУПНОВ «Создание в Амурской области на базе ЗАТО Углегорск и космодрома Свободный Дальневосточного космического кластера в целях организации полного цикла космической деятельности» // Июнь 2007
  6. Осмотреться в отсеках. Интервью с В. Е. Гудилиным. // «Аргументы Недели» № 14 (356) от 11 апреля 2013 г.
  7. „27 мая 2015, РИА ФедералПресс: Омский завод «Полёт» будет собирать ракету-носитель «Ангара»”. Arhivirano iz originala na datum 2015-07-01. Pristupljeno 2016-05-04. 
  8. Zak, Anatoly (2014-11-14). „Angara to move to Vostochny”. RussianSpaceWeb.com. Pristupljeno 2014-11-14. 
  9. „Роскосмос: Первый пуск "Ангары-А5В" может состояться в 2022 году — Наталия Ячменникова — Российская газета”. Rg.ru. Pristupljeno 2015-04-10. 

Spoljašnje veze uredi