Korejski sporazum o primirju

Korejski sporazum o primirju (engleski: Korean Armistice Agreement; korejski: 한국휴전협정) je primirje kojim su završeni konflikti u Korejskom ratu. Sporazum su potpisali američki general-potpukovnik William Kelly Harrison, Jr., kao predstavnik Komande Ujedinjenih naroda, te sjevernokorejski general Nam Il, kao predstavnik Korejske narodne armije i kineske Narodne volonterske armije. Sporazum je potpisan 27. srpnja 1953. godine u P'anmunjŏmu, a s ciljem "osiguranja potpunog prestanka neprijateljstva i svih djelovanja oružanih snaga u Koreji dok se ne postigne konačni mirovni sporazum". No, unatoč proteku vremena, "konačni mirovni sporazum" nikada nije sklopljen.

Korejski sporazum o primirju
Sporazum između vrhovnog zapovjednika Komande Ujedinjenih naroda, s jedne strane, i vrhovnog zapovjednika Korejske narodne armije i zapovjednika Kineskih narodnih volontera, s druge strane, u vezi s vojnim primirjem u Koreji
Korejski sporazum o primirju

Delegati UN-a i Sjeverne Koreje potpisuju sporazum u P'anmunjŏmu

Generalno
Tip sporazuma sporazum o primirju
Jezici engleski, korejski, kineski
Potpisivanje 27. srpnja 1953.
Sjeverna Koreja P'anmunjŏm, Sjeverna Koreja
Stupanje na snagu 22:00, 27. srpnja 1953.
Stranke
Strana 1 Strana 2
Strane  Sjeverna Koreja
(Korejska narodna armija)
 Kina
(Narodna volonterska armija)
 Ujedinjeni narodi
(Komanda Ujedinjenih naroda)
Potpisnici Sjeverna Koreja Nam Il Ujedinjene nacije William K. Harrison, Jr.

Sporazum o primirju je i formalno podijelio Korejski poluotok na sjeverni i južni dio, a granica dvaju zemalja postala je, paradoksalno, visokomilitarizirana demilitarizirana zona. Uz to, dogovoren je i prekid vatre, pitanje reparacija, a riješen je i problem ratnih zarobljenika. Demilitarizirana zona presijeca 38. paralelu, koja je bila predratna granica dvaju Koreja.