Konzularni zbor

Konzularni zbor (fran. corps consulaire) je skup svih šefova konzularnih ureda sa sjedištem u istom mjestu (gradu) države primateljice. U širem smislu, konzularni zbor uključuje i druge konzularne dužnosnike. Za razliku od diplomatskog zbora, koji je jedinstven i postoji samo u glavnom gradu države primateljice, konzularni zbor može postojati u svakom mjestu u kojem postoje više konzularnih ureda.

Na čelu konzularnog zbora nalazi se dojen konzularnog zbora (od franc. doyen - dekan, najstariji član). Doajen je najviši po razredu šef konzularnog ureda koji je ujedno i najstariji o datumu izdavanja egzekvature, pri čemu karijerni šefovi konularnih ureda imaju prvenstvo u odnosu na počasne konzularne dužnosnike istog razreda.

Doajen obavlja uglavnom protokolarne i druge poslove u ime konzularnog zbora, kao što su čestitanja, intervencije kod mjesnih tijela u pogledu prava konzularnih dužnosika. Novopridošli šef konzularog ureda pojetit će doajena konzularnog zbora prigodom dolaska i odlaska iz države primateljice.

Kratica CC (od corps consulaire) uobičajna je, primjerice, kao oznaka za registarske tablice automobila konzularnih djelatnika, i sl.

Poveznice uredi