Za ostale upotrebe, v. Konstantin (razvrstavanje).

Konstantin VI (grč: Κωνσταντίνος Ϛ΄, rođ. 14. januara 771. - umro pre 805. godine), poznat i kao Konstantin Slepi, bio je vizantijski car od 780. do 797. kao poslednji muški predstavnik Isavrijanske (Sirijske) dinastije.

Konstantin VI

Lav IV i njegov sin Konstantin VI na aversu i reversu vizantijskog zlatnika iskovanog u Carigradu između 776, kada je mali Konstantin VI proglašen za očevog savladara, i 780. kada je Lav IV preminuo.
Lav IV i njegov sin Konstantin VI na aversu i reversu vizantijskog zlatnika iskovanog u Carigradu između 776, kada je mali Konstantin VI proglašen za očevog savladara, i 780. kada je Lav IV preminuo.

Datum rođenja 14. januar 771.
Poreklo
Porodica

Biografija uredi

Konstantin je rođen 771. kao jedino dete Lava IV Hazara i Irine. Presto je nasledio u svojoj devetoj godini 780. tako da je obrazovano regenstvo u kome je njegova majka Irina imala glavnu ulogu. Zajedno sa majkom prisustvovao je Sedmom vaseljenskom saboru u Nikeji 787. na kome je obnovljeno poštovanje ikona.

Iste 787. Konstantin je napunio već šesnaest godina i po ondašnjim merilima bio je punoletan. Mladi car je najzad 790. započeo samostalnu vladu nakon što je pobunjena vojska iz teme Armenijakon naterala staru caricu da se povuče sa dvora.

Konstantinova samostalna vlada pokazala se ubrzo neuspešnom. Pod njegovom komandom vizantijska vojska je pretrpela dva teška poraza od Bugara 791. i 792. godine. Kada se 793. tema Armenijakon ponovo pobunila car je surovo ugušio pobunu i oslepeo njihovog stratega Aleksija Moselu. Sa visokim crkvenim krugovima car se posvađao 795. kada je nezakonito otpustio suprugu Mariju, koja mu dotada nije rodila prestolonaslednika, i oženio svoju ljubavnicu Teodotu (Miheanski spor, od grč. reči za brakolomstvo μοιχος). Druga žena mu je 797. rodila sina Lava koji je ubrzo umro što je u javnosti protumačeno kao još jedna potvrda careve grešnosti.

Bez podrške vojske i ikonofilskih krugova, Konstantin VI je svrgnut i oslepljen od strane pristalica svoje majke Irine 19. aprila 797. godine. Stara carica je preuzela vlast kao prva žena u rimsko-vizantijskoj istoriji koja je vladala samostalno, dok je oslepljeni Konstantin sa suprugom Teodotom poslat u progonstvo. U progonstvu Konstantin je nadživeo svoju majku i umro je nešto pre 805. godine. Sahranjen je u carigradskom manastiru sv. Eufrosine koji je podigla carica Irina. Njegova ćerka iz braka sa Marijom, Eufrosina, udala se 823. za cara Mihaila II Amorijca. Nekoliko samozvanaca iz doba Mihaila II izdavali su se za Konstantina VI.

Prethodnik:
Lav IV Hazar
Vizantijski carevi

780 - 797

Nasljednik:
Irina