Za ostala značenja, vidi Konon (razvrstavanje).

Konon (grčki: Κόνων) (kraj 5. i početak 4. vijeka pne.) je bio atenski vojskovođa poznat po sudjelovanju u završnoj fazi peloponeskog rata.

Konon je komandirao atenskom flotom na Lezbosu, koju je 406. pne. blokirao spartanski admiral Kalikratida. Deblokada je završena atenskom pobjedom kod Arginuskih otoka. Nakon toga je 405. pne. na Helespontu nastojao poraziti spartanskog admirala Lisandra, ali je dozvolio da ga Spartanci iznenade i nanesu katastrofalan poraz kod Egospotama. Većina njegovih ljudi je zarobljena i pogubljena, ali je Konon uspio pobjeći. Smatrajući kako će ga atenski građani pogubiti, potražio je i pronašao utočište na Cipru kod kralja Evagore. Spartanci su godinu dana kasnije prisilili Atenu na kapitulaciju, čime je završen dugotrajni peloponeski rat.

Nekoliko godina kasnije je pobjednička Sparta došla u loše odnose sa svojim nekadašnjim saveznikom Perzijom, te su perzijski satrapi Tisafern i Farnabaz od kralja Artakserksa dobili zadatak da sagrade mornaricu s kojom bi okončali spartansku hegemoniju na Egejskom moru. Sagrađen je veliki broj brodova, ali su Perzijanci trebali iskusnog flotovođu. Izbor je pao na Konona koji je bio oduševljen prilikom da se Spartancima osveti za poraz kod Egospotama. Godine 394. pne. je ta prilika došla te ju je Konon iskoristio nanijevši Spartancima poraz u bitci kod Knida.

Nakon toga je Konon, smatrajući da se iskupio za svoj katastrofalni poraz, vratio u Atenu. Tamo je uz perzijsku pomoć obnovio ratnu luku Pirej i Duge zidove, čime je Atena ponovno postala velika sila. Međutim, Spartanci su ponovno počeli pregovarati o savezu s Perzijom, a kada je atenska delegacija s Kononom poslana Perzijancima, satrap Tiribaz, uvjeren da Atenjani nastoje obnoviti svoj Delski savez|pomorski imperij na perzijsku štetu, dao ju je baciti u okove. Konon je uspio pobjeći iz zatvora i ponovno pronaći utočište na Cipru. Njegov sin Timotej je postao znameniti vojskovođa.

Literatura uredi

hi