Komin je mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koje pripada gradu Ploče. Naziv mjesta Komin znači dimnjak, ognjište, vrućina.

Komin
Komin na mapi Hrvatske
Komin
Komin
Regija Dalmacija
Županija Dubrovačko-neretvanska
Općina/Grad Ploče
Najbliži (veći) grad Ploče
Geografske koordinate
 - z. š. 43.039 N
 - z. d. 17.538 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 1.303
Pošta 20344
Pozivni broj 020
Autooznaka DU
Komin na desnoj obali Neretve

Zemljopisni položaj uredi

Komin je mjesto smješteno uz desnu obalu Neretve, pripada općini Ploče. Udaljeno je 10 kilometara od Ploča, 12 kilometara od Metkovića, 3 kilometara od Opuzena i 15 kilometara od granice s Bosnom i Hercegovinom. Iznad Komina nalazi se brdo Orlovac. Komin je dug dva kilometra i proteže se usporedno s tokom rijeke Neretve. Kroz Komin prolazi cesta koju je dao sagraditi Napoleon i željeznička pruga koja je sagrađena poslije Drugog svjetskog rata.

Demografski podaci uredi

Prema podacima iz 2001. godine Komin je imao 1.303 stanovnika[1].

Kretanje broja stanovnika 1857.-2001.[2]

Povijest uredi

Prvobitno mjesto Komin nalazilo se na brdima Kozjak i Galičak na samom ušću Neretve u more, ali prije otprilike 400 godina radi epidemije malarije, Kominjani su preselili 6 kilometara uzvodno, gdje su osnovali novi Komin i tamo ostali do danas. U spomen na nekadašnje naselje Komin, danas postoji Kominsko ušće. U prošlosti su Kominjanima kao glavno prijevozno sredstvo služile trupe i lađe, a oni su bili poznati gusari i borili se s Mlečanima.

Kultura uredi

Ponad Komina 1925. godine sagrađena je crkva svetog Ante Padovanskog, koju stanovnici nazivaju Bila golubica. Svake godine 13. lipnja održava se slava u čast naslovnika crkve Svetom Anti Padovanskom. Zaštitnica mjesta je Sveta Barbara (4. prosinca), koja je uslišala molitve kominjana za poštedu od pošasti kuge. Komin ima banku i poštu, četiri trgovine, dva ugostiteljska objekta, te vlastiti poštanski broj 20 344.

Osim ovih institucija u Kominu djeluju i mnoge udruge, pa tako u ovom mjestu postoji limena glazba, mažoretkinje (osnovane 2000. godine), nogometni klub Gusar Komin koji igra u 1. županijskoj ligi, te tri udruge lađara Gusari, Komin i Ništa naglo koje sudjeluju u Maratonu lađa. Od udruga građana još su tu Preporod i KUD Danica hrvatska. Nekad je na ušću Neretve bio kamp Ušće, ali on je danas zatvoren. Na ušću Neretve nalazi se zaštićeni rezervat prirode Parile u kojem se nalaze zaštićene životinje kao što su liske, jegulje i ostale vrste. Također postoji i kominski rock band "Rokondrum"

Obrazovanje uredi

Komin ima Osnovnu školu Ivo Dugandžić Mišić, vrtić i malu školu.

Gospodarstvo uredi

Najrazvijeniji je primarni sektor djelatnosti, većina stanovništva bavi se poljoprivredom (voćarstvo) i ribarstvom. Najpoznatiji plodovi iz doline Neretve su mandarine. Uzgajaju se i breskve, nektarine, šljive, lubenice, šipak, smokve, grožđe, jabuke; ukratko uspijevaju sve kulture osim banana. Plodno tlo je dobiveno melioriacijom koja je počela 60-tih godina prošlog stoljeća, a trajala je 20-tak godina. Tada je isušeno, među ostalim, i jezero Modrič na ušću Neretve. Poznat je i sustav navodnjavanja kanalima, jendecima. Specifična za taj kraj je jegulja, među ostalima su lubini tj. brancini, bilizme ili lice, cipoli i mnoge druge, a love se i ptice – liske.

Šport uredi

Zanimljivosti uredi

Komin je poznat diljem svijeta kao nositelj Guinnessovog rekorda po broju štrumpfova okupljenih na jednom mjestu (Karneval '08). Okupljenih 533 Kominjana, preobučenih u legendarna mala plava stvorenja je u drugom pokušaju uspjelo oboriti rekord kojeg je do tada držalo jedna škola u Engleskoj.[3]


Izvori uredi

Vanjske poveznice uredi