Komijske prašume

65°04′N 60°09′E / 65.067°N 60.150°E / 65.067; 60.150

Komijske prašume
Svjetska baštinaUNESCO
 Rusija


Komijske prašume na mapi Rusije
Komijske prašume
Komijske prašume
Lokacija Komijskih prašuma u Rusiji
Registriran:1995. (15. zasjedanje)
Vrsta:Prirodno dobro
Mjerilo:vii, ix
Ugroženost:no
Referenca:UNESCO

Komijske prašume (ruski: Девственные леса Коми) je najveća europska prašuma (32,800 km²). Nalazi se na sjevernom dijelu Urala u ruskoj republici Komi. God. 1995., upisana je na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi kao najveće područje tajge, tundre i močvarnih tresetišta s rijekama i prirodnim jezerima, na kojima obitavaju uglavnom četinari, ali i vrbe i breze.

Najveći europski nacionalni park Jugjid Va
Poštanske marke s motivima Komijske prašume iz 2003. god.

Zaštićeno područje odgovara ruskim zaštićenim područjima prirodnog rezervata Pečora-Iljič (Печоро-Илычский заповедник) i nacionalnog parka Jugjid Va (Югыд ва), najvećeg u Rusiji i Europi (18.917 km²).

Najzastupljenije drveće su Sibirska smreka (Picea obovata), Sibirska jela (Abies sibirica) i Sibirski ariš (Larix sibirica). Fauna uključuje više od 200 vrsta ptica i mnoge vrste rijetkih riba, dok su najzastupljeniji sisavci: sob (Rangifer tarandus), samur (Martes zibellina), euroopska norka (Mustela lutreola) i poljski zec (Lepus europaeus).

Odmah po upisu na popis svjetske baštine zaustavljena je sječa koju je izvodila francuska tvrtka HUET, no usprkos zaštiti još uvijek traje bespravna sječa i onečišćenje okoliša koji čine tragači zlata. Vlada republike Komi, unatoč zabrani, podupire eksploataciju izvora zlata i pokušava pomjeriti granice zaštićenog područja kako bi sjeverne dijelove parka Jugjid Va, gdje se nalaze nalazišta, isključili iz zaštićenog područja, što je nedavno odbio Vrhovni sud[1].

Izvori uredi

  1. Izvješće ruskog Greenpeace-a Arhivirano 2011-02-02 na Wayback Machine-u Posjećeno 7. veljače 2011. (rus.)

Vanjske veze uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Komijske prašume