Kokin Wakashū (古今和歌集?), često skraćeno nazivana Kokinshū (古今集?), je tzv. carska antologija japanske waka poezije koju je osmislio car Uda (vl. 887–897) a čije je sastavljanje pokrenuo car Daigo (vl. 897–930). Počela se sastavljati oko 905. a dovršena je oko 920. godine, iako je, prema nekim zapisima, posljednja pjesma pridodana godine 914. Sastavaljači su bili četvorica dvorskih pjesnika na čelu sa Ki no Tsurayukijem; ostala trojca su bili Ki no Tomonori (koji je umro prije dovršetka), Ōshikōchi Mitsune i Mibu no Tadamine. Naslov doslovno znači "Sabrane japanske pjesme drevnog i modernog doba."

Kokinshū predstavlja prvi Nijūichidaishū (二十一代集?), odnosno prvu od 21 pjesničke zbirke sastavljene po nalogu cara. Predstavljala je najuticajniji izraz tadašnjih pjesničkih ideja, te je diktirala oblik i format japanske poezije sve do kraja 19. vijeka. Također je bila prva antologija podijeljena na pjesme o godišnjim dobima i ljubavne pjesme. Pjesem o godišnjim dobima koje je uvela Kokinshū su uticale na tradiciju haiku.

Ki no Tsurayuki je pjesmi dodao predgovor na japanskom koji se često smatra začetkom japanske književne kritike. On je predstavljao svojevrsni otklon od dotadašnje dominacije kineske poezije u japanskim dvorskim krugovima, iako je zbirka imala i predgovor na klasičnom kineskom koji je napisao Ki no Yoshimochi. Zbirka je bila prva koja je zajedno uvela i stare i nove pjesme, što će slijediti kasnije književne antologije.

Eksterni linkovi uredi