Klistron je specijalna elektronska cijev koja se koristi kao oscilator, pojačavač, i umnožavač frekvencija u oblasti centimetarskih i decimetarskih valova. Rad im se zasniva na brzinskoj modulaciji elektrona.

Klistron velike snage

Dvorezonatorski klistronski pojačavač se sastoji od elektronskog topa za emisiju, fokusiranje i ubrzavanje snopa elektrona, kolektora (anode) na koju padaju elektroni i dva para rešetki, po jedan par u sastavu svakog šupljeg rezonatora.

Rad uredi

Ako nema signala dovedenog na ulazni šuplji rezonator, gustoća elektrona je ravnomjerna po cijeloj dužini snopa. Kad se dovede korisni signal VVF na ulazni rezonator i njegove rešetke, mijenja se kinetička energija elektrona koji prolijeću kroz rešetke. Time se oni naizmjenično ubrzavaju i usporavaju, čime se postiže njihovo zgušnjavanje u određenim oblastima elektronskog snopa.

Rešetke izlaznog rezonatora se postavljaju na takvom razmaku od rešetki ulaznog rezonatora da u njih ulaze najgušće grupe elektrona. Ako je izlazni rezonator podešen na frekvenciju prolaska zgusnutih grupa elektrona, u njemu će se stvarati pojačane oscilacije. Elektroni tada predaju svoju kinetičku energiju izlaznom rezonatoru, i usporeni padaju na kolektor (anodu).

 
Blok-šema dvorezonatorskog klistrona.

Primjena uredi

Danas se uglavnom koriste kao pojačavači vrlo visokih frekvencija (VVF) u radarima, komunikacionim uređajima, i u akceleratorima.

Literatura uredi

  • Osnovi elektronike, Radio-predajnici i radio-prijemnici, Državni sekretarijat za narodnu odbranu, Beograd, 1967.