Klimno (hrv.) - Kivnò (Čokavski, naglasak na zadnjem slogu), je naselje u uvali Soline na otoku Krku - Kvarner, u sastavu Općine Dobrinj.

Kivnò
Klimno (Kivno)
Klimno (Kivno) na mapi Hrvatske
Klimno (Kivno)
Klimno (Kivno)
Klimno (Kivno) na karti Hrvatske
Županija Primorsko-goranska županija
Općina/Grad Dobrinj
Mikroregija otok Krk
Najbliži (veći) grad Krk (grad)
Nadmorska visina 1 m
Geografske koordinate
 - z. š. 45.1578 N
 - z. d. 14.6133 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 115
Pošta 51514 Dobrinj
Pozivni broj +385 (0)51
Autooznaka RI
Klimno — pogled iz uvale Soline.

Smještaj uredi

Klivnò je naselje i portić na sjevernom dijelu otoka Krka, na južnoj obali uvale Soline i najveće je naselje na obalama te uvale.

Cestom je povezano sa susjednim selom Soline (udaljeno oko 1 km) i općinskim središtem Dobrinjom (oko 6 km).

Klivnò je prirodno dobro zaštićeno od utjecaja bure i juga.

Stanovništvo uredi

U naselju živi 115 stanovnika (popis 2001. g.). To je najveći broj stanovnika u povijesti toga mjesta. Time je Klivnò, uz Šilo, po broju stanovnika iznimka među svim dobrinjskim selima jer su sva ta sela najviše stanovnika imala u prvoj polovini XX. st. Razlog tome je činjenica što je broj stanovnika Klivna rastao do iza Drugog svjetskog rata, a tada nije došlo do velikog pada kao kod ostalih naselja, nego samo do stagnacije. Izlaskom otoka iz prometne izolacije oko 1980. g. izgradnjom Krčkog mosta i Aerodroma Rijeka, broj stanovnika na otoku je počeo rasti pa je Klimno popisom iz 2001. g. prešlo broj od 104 stanovnika iz 1948. godine.

Plovidba uredi

Na rivi stoji svjetionik, koji emitira svjetlosni signal: R Bl 2s. Nazivni domet svjetionika je 3 milje. Ispred Klivna je označena hrid Mali Školjić.

Privreda uredi

 
Crkvica sv. Klementa iz Trecenta

U Klivnu radi nekoliko turističko-ugostiteljskih objekata (kafići, restorani), bankomat, veći broj apartmana, manja marina. Najznačajnija privrednaa grana je turizam. U mjestu je i malo brodogradilište još od 1883. g.

Kultura i znamenitosti uredi

U Klimnu se nalazi jednobrodna crkva sv. Klementa, u povijesnim izvorima prvi put se spominje 1381. godine, po kojoj je selo i dobilo naziv. Obnavljana je 1823. g. i 1926. g.

Galerija uredi

Vanjske poveznice uredi