Klekovača je krečnjačka planina u zapadnom dijelu Bosne i Hercegovine sa najvišim vrhom Velika Klekovača (1962 m), što je čini najvišom planinom ovog dijela BiH. Okružuju je Srnetica (1375 m), Grmeč (1604 m), Osječenica (1791 m), Lunjevača (1706 m) i Crna Gora (1650 m).

Klekovača
Klekovača
Klekovača
Nadmorska visina 1962 m (Velika Klekovača)
Države  Bosna i Hercegovina
Venac Dinarske planine
Klekovača na mapi Bosne i Hercegovine
Klekovača

Nalazi se na teritoriji opštine Drvara (južna strana planine) i opština Istočni Drvar i Petrovac (RS) gdje je sjeverni dio. Granica entiteta ide preko vrha Velika Klekovača i spušta se klekovačkim grebenom do Male Kelokovače.

Klekovaču odlikuju velike stijene koje se protežu samim vrhom od Velike do Male Klekovače. Prema mišljenju većine planinara Mala Klekovača je najimpozantniji predio sa surovim sklopom stijena. U tom dijelu planine nalazi se i nekoliko velikih livada i prostranih amfiteatara stijena. Geološki supstrat Klekovače čine krečnjaci.

U sjeverozapadnom dijelu planine, prema planini Osječenici, nalaze se prevoj i mjesto Oštrelj na 1 033 m nadmorske visine, i vrh Oštrelj. Preko Oštrelja vodi put Bosanski Petrovac-Drvar.

Na Klekovaču se može penjati s više strana, a postoji i alternativa između Male (1413 m) i Velike (1962 m) Klekovače.

Visoka i gusta četinarska šuma raste do nadmorske visine od oko 1500 m, a potom prelazi u rjeđu bukovu šumu. Sam vrh Klekovače obrastao je klekom, niskim rastinjem, pa se pretpostavlja da je po njemu planina i dobila ime.

Na Klekovači se može pronaći i rijetka alpska biljka runolist (Leontopodium alpinum). Rijetka ljekovita biljka žuta lincura pretjeranim branjem gotovo je iskorijenjena.

Na Klekovači je moguće sresti i divnog šarenog leptirića, zvanog Apolonov leptir (Parnassius apollo, Papilio apollo). Jedan je od najljepših leptirova, ali istovremeno je i u opasnosti da nestane, jer je vrlo osjetljiv na promjene.

Prašuma Lom uredi

Glavni članak: Prašuma Lom

Nedaleko od vrha Velika Klekovača nalazi se Lomska prašuma. Prašumski rezervat "Lom" osnovan je 1956. godine. Zauzima površinu od 297,8 hektara. Ima izdvojeno jezgro - strogi rezervat divljine, veličine 55,8 hektara (kategorija Ia po IUCN - klasifikaciji). Vegetaciju lomske prašume uglavnom čini (75%) tipična šuma ovih dinarskih planina, zajednica bukve-jele-smrče (Piceo-Abieti-Fagetum illyricum).[1]

Literatura uredi

  • Jovan Đ. Marković: Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije, Svjetlost, Sarajevo, 1988.

Reference uredi

  1. „Zvanična stranica opštine Petrovac - Prašuma Lom”. Arhivirano iz originala na datum 2021-10-04. Pristupljeno 2021-10-04. 

Vanjske veze uredi