Klejmor je naziv za škotski dvoručni mač.

Replika klejmora

Smatra se da je ime ovog mača nastalo od reči “claidheamh mòr” što na škotskom jeziku znači veliki mač. Međutim, postoji još jedna teorija koja kaže da je ime nastalo od reči "claidheamh da lamh" što bukvalno znači dvoručni mač, a “claidheamh” potiče od latinske reči gladijus.

Klejmor je veliki dvoručni mač koji se koristio u srednjovekovnom periodu. U klanskim ratovima i pograničnim ratovima sa Engleskom otprilike od 1300. do 1700. godine. Poslednja bitka u kojoj se ovaj mač našao u značajnom broju je bitka kod Kilikrankija (bitka između škotskih klanova) 1689. godine. Već tada je klejmor bio nešto malo manji od onog pre 300 godina; ovako manji predstavljao je veću opasnost jer je pružao veću brzinu i pokretljivost u borbi. Takođe je bio efikasan u razoružavanju protivnika — njegova konstrukcija omogućavala mu je prilikom ukrštanja (en. cross-guard) potreban manevar koji je protivnika lišavao oružja.

Prosečan klejmor bio je dugačak oko 1,33 m, od čega je balčak bio dugačak 33 cm a oštrica 1 m. Težina prosečnog klejmora iznosila je 2,5 kg.

Spomenik Vilijamu Volasu visok 2,5 metara nalazi se na ulazu u Edinburgov zamak

Jedan od poznatijih klejmora je svakako klejmor koji je koristio čuveni Vilijam Volas.

Vidi još uredi

Spisak oružja u srednjem veku

Vanjske veze uredi