Kiniska (grčki: Κυνίσκα, latinski: Cynisca) (cca. 440. pne. - ?) bila je starogrčka princeza Sparte, najpoznatija po tome što je bila prva žena u historiji ovjenčana olimpijskom pobjedom.

Kiniska je rođena kao kći spartanskog kralja Arhidama II i kraljice Eupoleje, a brat joj je bio budući kralj Agesilaj II. Antički izvori navode da se kao dijete više voljela igrati s dječacima nego s djevojčicama, odnosno da ju je posebno zanimalo jahanje i uzgoj konja.

U antičko doba je ženama bilo zabranjeno ne samo nastupati, nego i prisustvovati olimpijskim igrama, a jedini izuzetak je bilo natjecanje u utrci dvokolica, gdje su se žene mogle natjecati, ali ne neposredno, nego tako što bi na trkalište poslale vlastite konje i dvokolice te unajmile profesionalnog vozača. Kiniska je, prema antičkim izvorima, tako pobijedila u utrkama 396. i 392. pne.

Iako je Kiniska stekla veliku slavu u grčkom svijetu te poslužila kao inspiracija budućim olimpijskim pobjednicama, Ksenofont tvrdi kako je Agesilaj financijski pomogao njeno natjecanje kako bi diskreditirao utrku dvokolica, smatrajući je izdajom olimpijskih ideala, s obzirom da je pobjedu donosio novac a ne pojedinačna snaga i vještina natjecatelja.

Eksterni linkovi uredi

Literatura (engleski)

  • Paul Cartledge, The Spartans: An Epic History, 2nd edition 2003.
  • Stephen Hodkinson, Property and Wealth in Classical Sparta, The Classical Press of Wales, 2000. ISBN 0-7156-3040-7