Kim Young-sam (rođen 20.12. 1927. u Geojeu u Južnom Gyeongsangu) bio je predsjednik Južne Koreje od 25.2. 1993. do 25.2. 1998.

Kim Young-sam
Kim Young-sam

Mandat(i)
Predsedniica Južne Koreje
25. februar 1993. - 25. februar 1998.
Prethodnik Roh Tae-woo
Naslednik Kim Dae-jung
Predsedniica stranke Nova Koreja
28. kolovoza 1992. - 30. rujna 1997.
Prethodnik Roh Tae-woo
Naslednik Lee Hoi-chang
Biografija
Veroispovest Presbyterianism
Politička partija Nezavisni

Kim je diplomirao filozofiju na Seulskom nacionalnom univerzitetu godine 1952. i služio u oružanim snagama Južne Koreje za vrijeme korejskog rata. Godine 1954. je izabran u Nacionalnu skupštinu; u njoj je služio devet mandata zastupajući okruge Geoje i Busan.

Kao protivnik autoritarne vlasti je podnio ostavku na svoje mjesto u Nacionalnoj skupštini (iako se kasnije vratio) kada je Syngman Rhee pokušao donijeti amandmane na ustav. Poslije je, zajedno s Kim Dae-jungom, postao vodeći kritičar vojnih vlada Park Chung Heea i Chun Doo-hwana. Iz Nacionalne skupštine je izbačen, te mu je zabranjeno bavljenje politikom od 1980. do 1985.

Kada su nakon Chunovog umirovljena održani prvi demokratski predsjednički izbori 1987. godine, Kim Young-sam i Kim Dae-jung su se natjecali jedan protiv drugog, podijelivši tako opozicijske glasove i omogućivši bivšem generalu Roh Tae-woou, Chunovom favoritu za nasljednika, da dobije ibore. Godine 1990. je, na iznenađenje mnogih, spojio svoju Miroljubivu demokratsku stranku s Rohovom vladajućom Partija demokratske pravde (DJP). Uz njenu podršku je porazio Kim Dae-junga na izborima 18.12. 1992. i postao prvi južnokorejski predsjednik bez direktnih veza s bivšim vojnim režimom.

Kim Young-sam je pokušao reformirati upravu i ekonomiju. Jedna od njegovih prvih akcija je bio početak antikorupcijske kampanje, odnosno zahtjev da svi vladini i vojni službenici objave svoje financijsko stanje, što je dovelo do ostavke nekoliko vodećih oficira i vladinih službenika. Chuna i Roha je dao uhapsiti pod optužbom za korupciju i veleizdaju, a obojica su proglašeni krivima. je također proglasio amnestiju za tisuće političkih zatvorenika i rehabilitirao pro-demokratske demnostrante uhapšene a vrijeme masakra u Gwangjuu nakon Puča Dvanaestog decembra 1979.

Antikorupcijska kampanja je također bila pokušaj da se refomiraju chaeboli, veliki južnokrejski konglomerati koji su dominirali ekonomiju. Međutim, kada je i sam zahvaćen optužbama za korupciju, javnost je u njega počela gubiti povjerenje; njegova nova stranka DLP je godine 1996 izgubila tijesnu većinu u Nacionalnoj skupštini. Ubrzo nakon toga je propala tvrtka Kia Motors, izazvavši lančanu reakciju zbog koje se Južna Koreja godine 1997. - posljednje u njegovom mandatu - našla usred azijske financijske krize.

Njegov mandat su obilježile i velike katastrofe kao propast mosta Seongsu i pad leta 801 Korean Air.

Nakon svog mandata, Kim je promicao demokraciju u svijetu, govoreći na forumima kao što je "Towards a Global Forum on New Democracies" [1] u Tajvanu u januaru 2007. , umro je 22 novembra 2015 godine u 87 godini života.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Roh Tae-woo
Predsjednik Južne Koreje
1993-1998
Slijedi:
Kim Dae-jung