Kimila Ann Basinger (Athens, Georgia, 8. prosinca 1953.) američka je filmska glumica švedskog, irskog i čeroki podrijetla. Zaslužila je ugledne filmske nagrade, dobitnica je Oscara i nalazi se na 12. mjestu Playboyevog popisa najseksipilnijih žena 20. stoljeća.

Kim Basinger
Kim Basinger na dodjeli Oscara 1990.
Biografske informacije
RođenjeKimila Ann Basinger
8. 12. 1953. (1953-12-08) (dob: 70)
Athens, Georgia, SAD
SupružnikRon Snyder (1980.-1988.)
Alec Baldwin (1993.-2002.)

Životopis uredi

Rođena je kao treće dijete jazz glazbenika i plivačice (koja je nastupala i sa slavnom Esther Williams u filmovima). Još je od djetinjstva govorila da će biti glumica. U pubertetu je plivala, plesala, vježbala gimnastiku i u šesnaestoj godini, savršenoga tijela pobjedila na Miss Junior izvodeći pjesmu iz mjuzikla My Fair Lady. Početkom 1970.ih odlazi u New York gdje joj ugovor za fotomodela nudi Eileen Ford (Ford Modeling Agency). Između snimanja i revija uspjela je pohađati satove glume, a u raznim je klubovima nastupala pod pseudonimom Chelsea.

Godine 1976. Basingerica se seli u Los Angeles i doživljava svoj prvi panični napadaj, nakon kojega nije šest mjeseci izlazila iz kuće. Prvi nastupi bili su joj u TV serijama Charliejevi anđeli i Six Million Dollar Man, a prva filmska uloga u Hard Country. Na sebe je skrenula pozornost nakon objavljivanja njezinih slika u magazinu Playboy za veljaču 1983. g., pa je uslijedila i uloga Bondove djevojke u filmu Nikad ne reci nikad sa Seanom Conneryjem kao Jamesom Bondom. Nakon toga je glumila s Burtom Raynoldsom i Robertom Redfordom, ali u erotsku zvijezdu promaknula ju je uloga u filmu 9 1/2 tjedana s Mickeyjem Rourkeom.

Nakon filma Batman snimala je lošije filmove, a odbijala uloge u filmovima koji su kasnije postali uspješnice poput Sirovih strasti. Onda su uslijedile i krize u privatnom životu, promašena investicija od 20 milijuna dolara u kupovinu gradića Braselton i objava bankrota nakon sudske odredbe o plaćanju odštete za film Boxing Helena. U to vrijeme ulazi u brak s Alecom Baldwinom, s kojim ima kći (Ireland Eliesse). Nakon poroda ponovno jako pati od agorafobije i povlači se iz javnosti, sve do ponude za film L.A. povjerljivo (1997. g.) i uloge zanosne plavuše za koju je dobila Oscara. Zahvaljujući toj ulozi postaje jedna od najbolje plaćenih hollywodskih glumica, ali se ponovno povlači, a brak se s Baldwinom raspada.

Filmografija uredi

Vanjske veze uredi